Mi a valóság a focimilliárdok mögött?

2018. augusztus 11. szombat - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Miután a Juventus megvette Ronaldot a Real Madridtól 112 millió euróért, az olasz klub napok alatt 52 milliót vett be az eladott Ronaldo-trikókért. Ennyire könnyen azonban nem pörög a labdarúgás nagy üzlete.

Trikókból és hasonlókból valóban sokat lehet eladni, ehhez jönnek a licenc-díjak és nem kevés pénzt hoznak a stadionok jegyeladási, bérleti bevételei, nemkülönben a szponzoroktól befolyó pénzek – az utóbbiak 20-30 százalékot tesznek ki. A legtöbbet azonban a tv- és rádió-közvetítésekből befolyó összegek jelentenek, átlagosan a jövedelem felét.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Többszáz milliós összegekről van szó, de mielőtt a nagy klubokat egyszerű pénzautomatának tekintetnénk, vegyük figyelembe a másik oldalt, a kiadásokét. Amint Ronaldo példája is mutatja (az övé egyébként csak az eddigi hatodik legdrágább játékos-vásárlás volt), a legtöbb pénz a játékosokra megy, akiket a vásárlás után azután fizetni is kell, évekig, csillagászati összegekkel.

A Facebookon behozhatja Ronaldo árát a Juve
Nem gólokra, hanem plusz bevételre vágyott a Juventus, amikor leigazolta Cristiano Ronaldot – írja a KPMG. A pénzügyi szolgáltató szerint a focista közösségi médiás jelenléte miatt térülhet meg a 85 milliós igazolás.

A Juventus esetében a bevételek 45 százalékát emésztik fel a bérek és természetesen a legkülönbözőbb egyéb kiadások is terhelik a mérleget. Ami azt jelenti, hogy haszon persze van – de messze nem akkora, mint sokan gondolják.

A Manchester United, a világ legnagyobb bevétellel rendelkező foci-egyesülete vagy 676 mió. eurót vesz be egy évben – a megmaradó haszon 63 millió. A Juventus ugyan a leggazdagabb olasz egyesület, de éves bevétele „csak” 400 mió. körül mozog, míg a Real Madridhoz a Manchesternél csak néhány millióval kevesebb, a Bayern Münchenhez 588 millió folyik be.

(Forrás: Business Insider)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.