Messze nem olyan rossz a helyzet, mint gondoljuk

2016. december 28. szerda - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az Ipsos kutatása kimutatta, mennyire tévesen gondolkodik a felmérésben résztvevő 40 ország lakossága a társadalmat érintő kulcskérdésekről és a népességről. A vagyoneloszlás egyenlőbb, mint gondolnák, a lakosság toleránsabb és a muszlimok sincsenek annyian, mint hisszük.

A legtöbb ország lakossága úgy gondolja, hogy sokkal több muszlim van a társadalomban, mint valójában és a muszlim népesség sokkal gyorsabban és egyre nagyobbra növekszik. Minden országban úgy gondolják, hogy lakói sokkal kevésbé boldogok, mint valójában. A legtöbb országban sokkal toleránsabbak mint ahogy azt gondolják. És majdnem minden ország lakói szerint a vagyonelosztás sokkal egyenlőbb, mint valójában – derült ki az Ipsos legfrissebb kutatásából.

mérjük fel a tulajdonságainkat

Kép:SXC

Magyarországon néhány dolgot nagyon rosszul tudunk – de néhány dolgot nagyon jól…

Jelenlegi muszlim népesség: 6%-kal túlbecsüljük a muszlimok arányát a magyar társadalmon belül. Míg a válaszadók szerint a népesség 6%-a muszlim vallású, addig a valóságban ez csupán 0,01%. Azt, hogy 2020-ban mennyi muszlim lesz az országban, szintén hajlamosak vagyunk túlbecsülni. Míg azt gondoljuk, hogy az arányuk 14% lesz a társadalmon belül, addig valójában – a Pew Research Center előrejelzése szerint – a muszlimok a népesség 0,1%-át teszik majd ki. Azt hisszük, hogy mi magyarok sokkal, de sokkal boldogtalanabbak vagyunk, mint amit a boldogságról feltett kérdés eredményei mutatnak. Úgy véljük, hogy csupán 22%-unk boldog vagy inkább boldog, pedig igazából 69% nyilatkozott így a nemzeti reprezentatív kutatásban.

Nőtt a szegények száma Magyarországon
Az elmúlt években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség a magyar társadalmon belül, több a szegény, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya.

Azt is túlbecsüljük, hogy mennyien tartják a homoszexualitást erkölcsileg elfogadhatatlannak: úgy hisszük, hogy a magyarok 55%-a nem tartja megengedhetőnek az azonos neműek közti kapcsolatot, pedig a valóságban 30% gondolkodik így. Abban is tévedünk, hogy hányan tolerálják az országban a házasság előtti szexuális életet: míg a válaszadók szerint 17% számára elfogadhatatlan, addig a ténylegesen 7% nem tudja elfogadni. Azzal sem vagyunk tisztában, hogy hazánkban hány háztartás birtokolja saját otthonát: mindezt alábecsüljük azzal, hogy csupán 64%-ra tippelünk, pedig igazából 91% rendelkezik vagy vásárolja meg saját házát lakását.

Azt már inkább jól gondoljuk, hogy a GDP hány százalékát költjük egészségügyre, de ezt is túlbecsüljük (12%). A valóságban csak 7%-ot költünk ilyen jellegű kiadásokra, ami az egyik legalacsonyabb szám az EU-ban. Sok országgal együtt mi is viszonylag tisztában vagyunk azzal, hogy hányan élünk az országban – átlagosan 10 millióra tippeltünk, a valóság pedig 9,84 millió, ami csak 2%-os eltérés. Azt viszont, hogy 2050-re mennyien leszünk 4%-kal alábecsüljük. Míg az ENSZ előrejelzése szerint a jövőben népességünk 8,3 millióra fog csökkenni, addig ezt a számot mi csak 8 millióra tippeltük.

Bár Magyarország sok kérdésben tévesen látja a valóságot, de még így is messze van a legkevésbé pontos országoktól – 40 országból a 15. legpontosabb országként szerepelünk a „Tudatlanság indexében”. Ahogy végig nézzük a többi országot, láthatjuk, sokan nagyot tévednek…

Huszonöt év, és nincs egyenlőtlenség?
A digitális technológiákat könnyedén alkalmazó női munkaerő hozzájárul a nemek közötti különbségek csökkenéséhez a munkahelyeken. A digitális tájékozottság, annak mértéke és az, hogy az emberek milyen újabb technológiákat tanulnak meg és használnak, hogy a munkájukban minél tájékozottabbak és hatékonyabbak legyenek, kulcsfontosságú a nemek közötti egyenlőség eléréséhez.

A kínaiak megjósolták Trump győzelmét

Majdnem minden ország túlbecsüli a muszlim lakosságát és sokan nagyot tévednek. Például Franciaországban, ahol átlagban a társadalom 31%-át muszlimnak becsülik, míg a valóság valójában csupán 7,5%. De sok egyéb ország is nagyon messze áll a valóságtól, beleértve a többi nyugat-európai államot, mint Belgium, Olaszország vagy Németország, ahol különösen a nagy a hajlandóság a túlbecslésre.

Az Egyesült Államok és Kanada hasonlóan pontatlanul gondolkodik a saját muszlim lakoságának arányáról: még mindkét országban átlagosan 17%-ra tippelnek, valójában csupán 1% és 3,2% a muszlimok aránya. A lista másik végén a nagyon magas muszlim népességgel rendelkező országok általában alábecsülik muszlim populációjukat: pl. a valóságban Törökország 98%-a muszlim vallású, míg az átlag 81%-ra tippelt.

Világszinten pesszimisták vagyunk a boldogsággal kapcsolatban. Átlagosan csupán az emberek 44%-ról gondoljuk úgy, hogy boldogok vagy inkább boldogok – pedig a valóságban 86% mondta ugyanezt, amikor megkérdeztük őket egy országos, reprezentatív kutatásban. Hong Kongban és Dél-Korában (Magyarországhoz hasonlóan) nagyon alábecsülik, hogy mennyire boldogok az emberek az országban – holott a kérdőívben 89-90% nyilatkozott így.

A boldogság nem egyenlő a GDP-vel

A felmérésben résztvevő országokban a legkevésbé vagyonos 70% az ország teljes vagyonának csupán 15%-át birtokolja. Ennek ellenére az emberek nincsenek tudatában annak, hogy mennyire ferde a vagyonelosztás: az átlagos tipp szerint 29%-kal rendelkeznek. Néhány országban különösen nagyot tévednek: Indonéziában úgy vélekednek, hogy a legkevésbé jómódúak az ország vagyonának 55%-val rendelkeznek, pedig ez a valóságban 9%, Indiában 39%-ot tulajdonítanak ennek a csoportnak, pedig csupán 10%. Az USA-ban szintén szignifikánsan kiugró az eltérés: az amerikaiak szerint az alsó 70% az ország vagyonának a 28%-át birtokolja, amikor valójában annak a negyedét, 7%-ot.

A kérdőív lekérdezése egy hónappal az amerikai elnökségi választások előtt zajlott – így megkérdezték az itt élőket, hogy mit gondolnak, ki fog győzni. Egyedül három ország látta előre Donald Trump meglepetésszerű győzelmét: Oroszország, Szerbia és Kína. Oroszország ráadásul magabiztosan gondolkodott Trump lehetséges elnökségéről: 50% jelölte Trump-ot és csupán 29% Clinton-t. És a sokk, amit a választási eredmények váltottak ki egyáltalán nem meglepő, ha megnézzük, hány ország gondolta, hogy Clinton nyerhet: Mexikóban, Kolumbiában, Chilében, Dél-Koreában és Norvégiában több mint 80% vélte úgy, hogy Clinton lesz az elnök. Az USA maga volt a legkevésbé biztos, de még itt is kétszer annyian tippeltek Clinton győzelmére (50% – 26%)

Megvizsgálva a válaszokat és a tényszerű adatokat, kirajzolódik egy minta, mely megmutatja, hogy melyik ország ismeri pontosabban lakosságának viselkedését és attitűdjeit.  Indiáé a kétes értékű megtiszteltetés, ez a legkevésbé pontos ország, szorosan a nyomában Kínával, Dél-Afrikával vagy az USA-val. Hollandia a legpontosabb, őt követi Nagy Britannia és Dél-Korea.

Aki profitál az internetből – és aki nem
A közgazdászok, mérnökök és a társadalomkutatók forradalmi változásokat várnak az internet terjedésétől: tudásalapú gazdaságot, információkon alapuló társadalmat, automatizált ipari termelést, egymással kommunikáló háztartási gépeket. Csakhogy a Világbank legfrissebb jelentése szerint a világháló nem oldja meg varázsütésre a problémákat, hanem éppen ellenkezőleg, új egyenlőtlenségeket is teremt.