Mennyibe kerül majd az e-személyi?

2015. május 28. csütörtök - 11:25 / piacesprofit.hu
  •    

Idén 3,4 milliárd forintot költ a kormány az e-kártyára, ami kiváltja majd a személyit, az útlevelet, a lakcím- és adókártyát, és a TAJ-kártyát. A lakosoknak az első alkalommal 1500 forintba kerül majd az elektronikus azonosító.

Kép: Pixabay

A nemzetgazdasági miniszternek, a belügyminiszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek adott feladatot a kormány a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-kártya és az útlevél szerepét fokozatosan átvevő e-kártya megvalósításával kapcsolatban a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat értelmében.

Eszerint a nemzetgazdasági miniszternek július 1-ig gondoskodnia kell az e-kártyával kapcsolatos feladatok megvalósításához szükséges 3,4 milliárd forint biztosításáról az idei költségvetés terhére. Ezen felül biztosítania kell hogy a Belügyminisztérium kerete 2016-tól tartós jelleggel 2,1 milliárd forinttal, a Miniszterelnökség előirányzata pedig 310 millió forinttal növekedjen. (2018-ra ígérték a teljes körű e-ügyintézést.)

Mire lesz jó?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében felmenő rendszerben bevezetik be az új okmányt. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra.

A tervezetből kiderül, hogy az e-kártya egyszerre testesíti majd meg a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és – például a schengeni övezeten belüli utazásnál – az útlevelet. Illetve bizonyos feltételekkel és esetekben közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosíthat, de akár diákigazolványként is használható lesz.

Az új okmány tartalmazza majd a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, anyja nevét, a birtokos nemét, fényképét, ha 12. életévét betöltötte, aláírását, valamint azt, meddig érvényes a személyazonosító igazolvány. Belekerül az irat kiállításának kelte és helye, valamint az, hogy mely hatóság állította ki, valamint – nem olvasható formában – az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását, valamint egy, a fontosabb adatok gépi olvasására alkalmas adatsort.

Újabb lépés az e-jövő felé
Az elektronikusan intézhető ügyek számos előnyös tulajdonságuk mellett napjainkra gyakorlatilag természetessé váltak. Az utóbbi idők két ilyen adóhatósági „e vívmánya” az elektronikus megbízólevél és az adóügyek elektronikus intézésére adott meghatalmazásokat érintő egyszerűsítések.

Az állandó személyi igazolvány része – a jogszabályban meghatározott esetek kivételével – egy olyan, optikailag olvasható adattároló kód, amely tartalmazza a polgár ujjnyomatát és az elektronikus aláíráshoz szükséges adatot, a tulajdonos társadalombiztosítási azonosítóját, adóazonosító jelét, valamint a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját.

1500-5000 forintot kérnek érte

A javaslat szerint kétféleképpen lehet majd e-kártyához jutni. Fizetős formában azok kaphatnak kedvezményesen e-kártyát, akik legfeljebb 60 nappal a lejárta előtt kérik a jelenlegi igazolványuk cseréjét, vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal és e-kártyájuk még nem volt, és esetükben ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására nincs szükség. Ekkor 1500 forint illeték befizetésével juthatnak az új okmányhoz.

Ingyenes lesz az eljárás mindenki számára, aki 18 évnél fiatalabb és nem rendelkezik más személyazonosító okmánnyal, aki 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kér, aki külföldre utazás tilalma hatálya alatt áll, és ezt jelző igazolványt kap, akinek az igazolványát a tároló eleme hibája miatt kell cserélni. Minden más esetben az igazolvány illetéke 5000 forint.