Mennyi a különbség a 10 és a 20 éves lakáshitelek között?

2017. június 29. csütörtök - 11:20 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is lendületes emelkedést mutat a magyarországi lakáshitelpiac, az új igénylők pedig egyre nagyobb számban választják a több évig - akár a futamidő végéig - fix törlesztésű lakáshiteleket. A BankRáció.hu adatai szerint az idén - január és június közepe között - 65 százalékkal nőtt éves összevetésben a lakáshitelek iránt érdeklődők száma. Az lakáshitel-kalkulációkat végző érdeklődők többsége a 10-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket is megnézi, ami azt mutatja, hogy fontos számukra a kiszámíthatóság.

10, 15, 20 év

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a lakáshitelpiac növekedése több dolognak köszönhető. “A válság éveiben és az azt megelőző időszakhoz képest sokkal alacsonyabbak a kamatok, a nettó fizetések emelkedése miatt pedig sok háztartás pénzügyi mozgástere jelentősen bővült. Mindemellett azért óvatosak is, ezt mutatja, hogy a 10-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek egyre nagyobb teret nyernek” – fogalmazott a szakember, aki ismertette a BankRáció.hu legfrissebb elemzését, amely a bankok 10, 15 és 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelét vetette össze a június közepén érvényes feltételek alapján.

tovább emelkedhetnek a lakásárak

Kép: Pixabay

Az elemzés szerint a 10 éves futamidejű lakáshitelek közül a legkedvezőbbek havi törlesztője 102-105 ezer forint, a visszafizetendő összeg pedig 12,2-13 millió forintra rúg. A 15 éveseknél 80-82 ezer forintra jön ki a havi törlesztés, a teljes összeg pedig 14,5-15 millió forint. A 20 éveseknél a havi kiadás fixen 66-69 ezer forint, összesen pedig 16-17 millió forintot kell a banknál hagyni.

Változnak a hitelbiztosítékra vonatkozó csődjogi szabályok
Míg a 2014-ben hatályba lépett Ptk. ellehetetlenített jó pár, a gyakorlatban alkalmazott hitelbiztosítékot, addig a jogalkotó az elmúlt évek során fokozatosan visszahelyezte e biztosítékokat jól megérdemelt helyükre. Sőt, a csődtörvény július 1-jétől életbe lépő módosításai túl is mennek a korábbi szabályokon és a biztosítéki célú vételi jogot és engedményezést a zálogjoggal egy szintre helyezik.

Kulcsfontosságú dolgok

Bár a 10 éves lakáshiteleknél magasabb a havi összeg, de összességében kevesebb kamatot kell fizetni, így a visszafizetendő összeg is jóval alacsonyabb. Gergely Péter szerint körültekintően, a családi költségvetésnek megfelelően kell futamidőt és hitelösszeget választania az igénylőknek, mert a lakáshitel hosszú távú elköteleződést jelent. Nem szabad túlfeszíteni a családi kasszát. Bár a jogszabályok sem engedik, hogy a nettó jövedelem felénél több menjen hiteltörlesztésre, a szakember azt javasolja, hogy inkább a bevételek 30-40 százalékáig érdemes eladósodni. Azt is hozzátette, hogy nagyon sok esetben a lakáshiteleket 1-5 évvel a futamidő lejárta előtt visszafizetik, például a családi helyzet megváltozása miatt, legyen az örökség vagy gyermekek születése miatti lakáseladás, költözés, esetleg egy új hitel igénylése.

Akár 10, akár 15 vagy 20 éves futamidejű lakáshitelről van szó, a legfontosabb, hogy az összes bank ajánlatát át kell nézni online hitelkalkulátorok segítségével, mert a különbségek jelentősek. A BankRáció.hu elemzésében szereplő 10, 15 és 20 éves lakáshitelek között vannak, amelyek a legkedvezőbbekhez képest akár 4-5 millió forinttal nagyobb kiadást eredményeznek az igénylők számára. Gergely Péter szerint a lakáshitel-piacon folytatódhat a növekedés, amelynek motorja a több évig, akár a futamidő végéig fix törlesztésű, az igénylők számára biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő lakáshitelek iránti kereslet lesz.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek