Menekülnek Izlandról a bevándorlók

2008. október 22. szerda - 08:25 / PP/MTI
  •    

Az izlandi pénzügyi válság sok - főleg lengyel - bevándorlót kényszerít arra, hogy ismét útilaput kössön a talpára és hazatérjen, ami újabb csapást mér a sziget gazdasági életére.

Ahogy az izlandi falvakból elvándorolt a fiatalság a fővárosban, Reykjavíkban keresve a boldogulást, a halfeldolgozásból élő kis közösségek kezdtek felmorzsolódni. Ám az utóbbi néhány évben az országba érkező – legnagyobb számban lengyel – vendégmunkások, akik nem ritkán családjukkal együtt telepedtek le a kihalásra ítélt településeken, lendületet adtak a helyi iparnak, és benépesítették az elárvult házakat.

A csőd szélére került országban azonban az égbe szökött az infláció, így a megtakarításaikat hazaküldő bevándorlók mostanság már mind a hazatéréssel foglalkoznak, mert egyszerűen nem éri meg nekik tovább maradni. Különösen azok után, hogy a kormány megszigorította a valuta kiküldését az országból.

“Ők tartják életben a falut”

A BBC keddi helyezetjelentése Flateyri, egy fjord menti település példáját idézi, ahol a kétszáz lakos több mint fele lengyel. A hajdanán 3-400 lelkes falu egyetlen munkahelyén, a halfeldolgozóban harminchatan dolgoznak, közülük csupán három az izlandi.

“A munkások többsége Lengyelországból jött. Nélkülük nem tudnánk nyitva tartani az üzemet. Ők tartják életben a falut” – mesélte Vigdis Erlingsdottir, az üzem tulajdonosa.

A Krzyszewska házaspár gyerekeivel együtt három éve telepedett le Flateyriben, s még egy házat is vettek. Az asszony már otthonának érezte a helységet, de mint mondta, az infláció miatt azt tervezi, hogy visszatér Lengyelországba, sőt a bátyja és az unokatestvére is hazakészül.

Az idegenellenesség ott sem ritkaság

S miközben az izlandi gazdaság nyilvánvalóan megsínylené a vendégmunkások kivándorlását, a közvélemény sem áll az idegenek pártján. Többek között azt nehezményezik, hogy a lengyelek nem tanulják meg a helyi nyelvet. “Egy benzinkútnál dolgoztam. Csak lengyelül beszéltek hozzám, és ez nem tetszett, mert túl sokan voltak. Saját közösségük van – a lengyel közösség” – méltatlankodott BBC riporterének a 19 éves várandós Maria Kristjansdottir, aki épp most költözött vissza a fővárosból vidékre.

A lengyeleket, akiknek számát konzulátusuk nyolcezerre teszi, a hírekben megjelenő egyes bűncselekmények nyomán is sokan megbélyegzik. A közhangulatra jellemző, hogy a tavalyi választásokon egy kis ellenzéki párt azzal az ígérettel jutott be a parlamentbe, hogy keresztülviszi a bevándorlás megszigorítását.

Márpedig a bevándorlók nélkül nemcsak Erlingsdottir halfeldolgozójára kerülhet lakat, hanem a kihalt falvak házaira is. (Elsősorban a fejlődő országokból érkező bevándorlóknak köszönhető, hogy Európa lakossága egyelőre nem csökken – közölte az Eurostat.)