Mekkora esélye van dolgozni 20 év múlva?

2015. június 02. kedd - 08:01 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több szó esik arról, hogy a robotika fejlődésével az automatizálás újabb és újabb szakmákat fenyeget azzal, hogy az abban dolgozó emberek végleg elveszítik a munkájukat. Önnek mekkora esélye van? Kattintson!

Forrás:nrp.org

A gőzgép megjelenése végleg leváltotta a lovakat a munka világában, emléküket csak a lóerő mint mértékegység jelzi. Egyes becslések szerint a következő évtizedben a leginkább érintett irodai munkában, értékesítésben, oktatásban, illetve IT-munkakörökben az automatizálás világszerte 100 millió munkahelyet válthat ki, ami jelenleg évi 5-6 billió dollárjába kerül a gazdaságnak és a társadalomnak. Itt talál erről részleteket.

De mely szakmáknak van esélye és kik azok, akik jobban teszik, ha azonnal tanulásba-átképzésbe kezdenek? Az npr.org egy felmérés adatai alapján megmondja, melyik szakmának hány százalék az esélye, hogy automatizálódik.

Gondolták volna, hogy az emberi divatmodelleknek például alig 3% az esélye?

Itt található a kalkulátor.

Mielőtt végletesen sötétnek kezdenénk látni a jövőt, ahol csak és kizárólag robotok dolgoznak majd, az emberek nagy részének pedig egyáltalán nem lesz munkája, vegyük figyelembe azt a szintén nagyon erős trendet is, hogy a mai fiatalok jelentős része olyan szakmákban dolgozik, amelyek húsz éve még egyáltalán nem is léteztek. A szakemberek szerint ennek köszönhetően számos olyan új – és emberi agyat igénylő – terület alakul majd ki, amelyek sikerszakmává nőhetik majd ki magukat, bár egyelőre el sem tudjuk képzelni őket.

Új karrierre vágyik? Íme 13 szakma a jövőből
Néhány éve még a SEO szakértői vagy a UX dizájner sem létezett foglalkozásként. De húsz év múlva talán produktivitás tanácsadók, digitális elvonókúra segítők vagy 3D ezermesterek lehetünk. Lássunk 13 lehetséges szakmát a jövőből!