Megszűnt a munkája? Lehet még memória- vagy diéta-coach

2018. január 25. csütörtök - 17:08 / Nagy Mariann
  •    

A digitalizálással, automatizálással sok gyári munkás, titkárnő, telefonos vagy könyvelő veszítheti el munkáját, de lesznek új foglalkozások: például személyi memória-asszisztens, adat-detektív vagy városok adatforgalmának gondozója...

A Deloitte és a Cognizant, két nagy nemzetközi tanácsadó vállalat felmérte, milyen változásokkal kell számolni a következő években a munkaerő-piacon. Általános vélemény, hogy az ipari robotok elterjedése tovább csökkenti a gyári munkások számát, a logisztikában növekszik a drónok szerepe és a számítógépek mind inkább elveszik majd a könyvelők és a pénzügyi tanácsadók munkáját.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ugyanakkor bizonyosra vehető, hogy ügyvédeknek, orvosi asszisztenseknek vagy gyermekgondozóknak nem kell aggódniuk jövőjük felől. Mindenképpen növekszik majd a munkaerő-szükséglet az IT szektorban, akárcsak a magasan kvalifikált orvosok és mérnökök esetében.

Általában azzal kell számolni, hogy az igényesebb, magasabb képzettséget igénylő munkahelyek szaporodnak majd és növekvő szerepe lesz a szaktudás mellett olyan tulajdonságoknak, mint a kreativitás, a rugalmasság, a kritikus gondolkodás, a vállalkozói szellem és az önállóság. A előbbiekből következik, hogy minden korábbinál nagyobb jelentősége lesz az állandó ön – és továbbképzésnek.

A szakértők szerint a gazdaság és az ipar változásai ugyanakkor egy sor új foglalkozási lehetőséget is teremtenek. Néhány példa: az “adat-detektív”, akinek az lesz a feladata, hogy a vállalat adatait tanulmányozva, elemezve dolgozzon ki javaslatokat a cég tevékenységének javítására, fejlesztésére.

Az  elektronikus várostervezőnek arról kell gondoskodnia,  hogy a települések elektronikusan tárolt adatai, az egészségügytől a népességi statisztikákig, a gazdaságtól a bűnüldözésig folyamatosan, zavartalanul rendelkezésre álljanak.

A kiterjesztett valóság-tervező a személyes igények alapján dolgozza ki, készíti elő ügyfeleinek virtuális utazását, a mesterséges intelligencia

Van, ahol már robotok segítik a dolgozókat
Jelenleg mintegy 1,5 millió robot segít minket, embereket a munkavégzésben, de a gondolkodó és önmagukat tanító gépek száma néhány éven belül elérheti a 6 milliót is. A technológia gyors fejlődése, az automatizálás, a digitalizált gyártás és a mesterséges intelligencia alapjaiban alakítja át a munkavégzés világát a következő években. A hatás nem csak az iparban, de a szolgáltató szektorban is érezhető lesz.

technikus az egészségügyben alkalmazza ennek az új tudományágnak a vívmányait.

Alkalmaznak majd a vállalatok etikai megbízottat, aki gondoskodik az etikai előírások megtartásáról és házhoz jön a digitális szabó, aki elektronikusan vesz méretet a rendelőről, hogy testre igazítsa a neten rendelt ruhát. Lesznek fitnesz- és diéta-coachok, akik nem személyesen, hanem az interneten át segítik ügyfeleiket és napjaink technikájával arra is képesek lesznek, hogy pontosan mérjék az edzések, a koplalások hatását.

S lesznek, akik abból fognak megélni, hogy idős emberekkel sétálnak, beszélgetnek – vagy pedig, “személyi memória-segédként” támogatják a megbízó fakuló emlékezetét, egyúttal olyan virtuális környezetet teremtve nekik, ahol otthon érzik magukat. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek