Megoldás az iskolai lövöldözésekre: fegyvert a tanároknak

2018. február 22. csütörtök - 18:30 / kfarkas
  •    

A tragikus floridai iskolai lövöldözés után megint a felszínre került a fegyvertartás vitája az Egyesült Államokban, emiatt a közvélemény határozott állásfoglalást várt az elnöktől. Megtörtént és Donald Trump nem tagadta meg önmagát.

Újabb hét, újabb iskolai lövöldözés. Cinikusnak hat ez a mondat, de sajnos nem áll messze a valóságtól: szinte alig telik el néhány nap, amikor ne történne valami, magyar vagy éppen európai ésszel szinte felfoghatatlan tragédia. Korábban már írtam az amerikaiak irracionális hozzáállásáról a fegyvertartáshoz, illetve arról is, hogy mik azok a belső tényezők, amelyek miatt a jelenlegi helyzet várhatóan fennmarad. Most egy kicsit más oldalról mutatjuk be az amerikai fegyverhelyzetet, hogy megérthessük ezt az országot megosztó konfliktust egy kicsit a belpolitikai kulisszák mögé is kell pillantanunk.

Donald Trump számára egy szimpla elnöki probléma változott át PR-rémálommá. Néhány nappal a floridai Parkland városában történt lövöldözés után, az áldozatok emlékére tartott gyászmisén szegezték neki a kérdést: „Hány gyereket kell még agyonlőni, amíg tesz valamit?” – hangzott el a kérdés és nem az elnök által sokat szidott újságírók egyike tette fel. Andrew Pollack, az egyik áldozat édesapja szegezte neki a kérdést. Az édesapa, akinek kislányát kilenc golyóval végezte ki az ámokfutó, az országos (és globális) nyilvánosság kereszttüzében szembesítette az elnököt álláspontjával.

Trump egyre nagyobb nyomás alá kerül ugyanis a fegyvertartás ügyében. A floridai mészárlás kapcsán egyre felháborodottabb a közvélemény, és már saját pártján belüli támogatói is mind gyakrabban teszik fel a kérdést: mit fog tenni azért, hogy mindez ne történhessen meg újra? Donald Trump ugyan tett néhány megjegyzést a fegyverhez jutás megnehezítésének irányába. Ezen a téren lenne is tennivaló, hiszen a 19 éves elkövetőnek nem okozott gondot fegyvert szereznie, habár egy sört még nem ihatott volna meg a helyi kocsmában (ez 21 éves korig tilos). De aki azt hiszi, hogy a legújabb tragédia a fegyvertartás korlátozása felé vezeti majd a világ legjobban felfegyverzett országát, az nagyon téved. Az elnök ugyanis éppen ezzel ellentétes gondolatokat forgat a fejében.

fotó: Craig/flckr

fotó: Craig/flckr

Felfegyverezni a tanárokat

Csak néhány azokból a javaslatokból és ötletekből, amely felmerült a washingtoni politika boszorkánykonyhájában. Az első mindjárt ezek közül, hogy növelni kell a biztonságot az iskolákban, ehhez pedig hordassanak fegyvert a tanárok is. Ezenkívül az iskolákat fegyvermentes erődökké, beléptetőkapus internátusokká változtatnák, fegyveres őrséggel.

Megnehezítenék azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amelyekkel a félautomata fegyverekből, másodpercenként tucatnyi golyót kiköpni képes automatákat barkácsolhat bárki otthon. Persze véletlenül sem törvényi úton, „ne adj isten” betiltani az ilyen eszközöket, hanem a megrendeléseket kellene szigorúbban adminisztrálni.

Megemelnék a fegyvertartási korhatárt. Mint említettem a 19 éves ámokfutó már vehetett fegyvert, most az elnök fontolgatja (sic!) a korhatár felemelését 21 évre. Szigorítanák a fegyvervásárlók adatainak háttérellenőrzését is, amelyet most kötelezően el kell végeznie minden fegyverkereskedőnek. Persze arról szó sincs, hogy a háttérellenőrzést kiterjesszék a magáneladókra is: jelenleg ugyanis bárki szabadon eladhatja a vevő ellenőrzése nélkül az otthoni fegyverét – akár egy fegyverbemutatón, vagy vásáron is árusíthat.

Vigyázat, összeesküvés!
Nem az összeesküvés-elméletekről szól Robert Brotherton könyve, hanem az azokban hívők gondolkodásáról és pszichéjéről: hogyan döntik el, mi nevetséges, mi hihető. Úgy tűnik, meglepően széles körben űzött intellektuális hobbi hinni a teóriákban.

Csak a bázist baj ne érje

Trump ezekkel a látszatintézkedésekkel (amelyektől azért az ember haja égnek mered) elsősorban a felháborodott országos közvéleményt akarja megnyugtatni, azonban saját támogatóit sem akarja elveszíteni. Márpedig ezek, az alabamai, texasi, vagy akár éppen floridai republikánus szavazók nem hisznek a fegyverkorlátozás hasznában. A nagy hatalmú fegyvertartók szövetsége az NRA pedig teljes mellszélességgel Trump mellett áll ki, a választási kampányban nem kevesebb, mint 30 millió dollárral támogatták az elnököt.

Ugyanakkor erősödik és most már nevet és arcot is kapott az ellenállás. A kislányát elveszítő édesapa mellett több, a mészárlást éppen csak túlélő diák állt ki a fegyvertartás korlátozása mellett. Emma Gonzales az egyik eladóteremben kuporodott agyonlőtt diáktársanak holttestei közé, míg David Hogg az egyik mosdóban bújt el. Ők a legnépszerűbb arcai annak a most egyre erősebb fegyverellenes ellenállási mozgalomnak, amely mind nagyobb tömegeket mozgat meg az Egyesült Államokban. És ez az a pont, ahol a történet ijesztővé válik. Mert egyre nagyobb tömegben áradnak feléjük a félrevezető állhírek, miszerint ők csak színészek, vagy az FBI által felbérelt bábok, akik eljátsszák a túlélőket.

Suttogó propaganda, nagy hangzavar

A sárdobálás alig néhány órával a tragédia után kezdődött, David Hogg alig mesélte el túlélése történetét a sajtónak, máris megjelentek róla az első híradások, miszerint a Szövetségi Nyomozóirodának dolgozik. A befeketítésükben élen járnak azok a szélsőséges, általában Trump-támogató portálok, mint például a „Gateway Pundit”, amely Hogg fotója fölé fotoshoppolta az FBI logót, és közzétette, hatalmas, „Lelepleztük!” felirattal. A pletyka alapja csak annyi, hogy David Hogg édesapja korábban valóban az FBI-nak dolgozott. De a közösségi oldalakon olyan erővel indult meg a suttogó propaganda – az elnök legidősebb fia, is osztott meg ilyen értelmű tartalmakat, – hogy mára már széles tábora van annak az összeesküvés-elméletnek, miszerint az egész lövöldözést csak megrendezték.

A Facebook új alkalmazásából megtudhatja, ha átverték
A Facebook lehetővé fogja tenni használóinak, hogy megállapíthassák: kapcsolatba kerültek-e azzal a titkos orosz intézménnyel, amely álhíreket terjeszt és beavatkozott az amerikai elnökválasztásba.

Mindez nem fű alatt zajlik. Olyan emberek vesznek részt benne, mint Alex Jones, aki széles körben ismert szélsőséges uszító kampányairól. Jones a 2012-ben történ Sandy Hook általános iskolában történt mészárlás után (a tettes 20 kisgyermeket, tanárt és szülőt gyilkolt meg, köztük a saját édesanyját is és végül magával is végzett) nem habozott azt állítani, hogy a mészárlás meg sem történt, a szülők csak megrendezték gyermekeik halálát. Ennek ellenére Jones weboldala és rádióműsora millió és millió amerikaihoz jut el és befolyását egyetlen pillanatra sem szabad alábecsülni, maga Donald Trump is úgy áradozott neki nemrégiben: „a hírneved fantasztikus!”

Hogy mi az igazság, és mi nem, ennek megkülönböztetése egyre több embernek okoz gondot az Egyesült Államokban, de globálisan is. Mind a mai napig az amerikaiak fele hisz valamilyen összeesküvés-elméletben, például abban, hogy az amerikaiak csak megrendezték a Holdraszállást, vagy hogy a Bush-adminisztráció rendezte meg a 2001. szeptember 11-ei merényleteket a World Trade Center ellen. A hamis hírekkel, hazugságokkal szemben azonban csak a bátor és őszinte kiállás használ, mint Emma Gonzales, aki gyűlöli a rá irányuló rivaldafényt, de az átélt borzalmak miatt hisz abban, hogy nemes ügyért harcol, és nem adja fel, csakúgy mint David Hogg.