Megindult a roham a legjobb táborhelyekért

2015. június 15. hétfő - 20:46 / piacesprofit.hu
  •    

Felvésték a V betűt is a gyerekek a táblára, ezennel megkezdődött a nyári szünet a nebulóknak. Sokan előre gondolkodnak, de aki most eszmél, hogy tábort kell találni a gyereknek, annak íme 5 sorsdöntő tipp megfelelő vakációüdülés kiválasztásához a Taborfigyelo.hu gyermektábor összehasonlító portáltól.

Kép: Pixabay

1. Jogilag rendezetten

A táborok keresésének kezdetén már fontos, hogy csak olyan tábort keressünk a gyermekünknek, amely jogilag rendezetten működik. Az ilyen táborok egyrészt minőséget is képviselnek, másrészt felelősséget is vállalnak, legyen szó akár a programokról, akár a gyermekek testi épségéről. Az „alkalom szülte vagy a szomszéd által szervezett táborok” esetén egyik sincs garantálva, és a számonkérés is nehézkes.

2. PÉK-állandó

A megfelelő tábor kiválasztásához nyújt segítséget az úgynevezett PÉK-állandó. A vakációs üdülés választásakor kiemelt figyelmet fordítsunk a tábor programjára és a pedagógiára (hány felügyelő vigyáz a gyerekekre, nekik milyen a végzettségük) (P), fontos, hogy érték és ne kizárólag ár alapján döntsünk, ami sok élményt (É) biztosít gyermekünk számára. Mindemellett lényeg, hogy csemeténk korának megfelelő tábort válasszunk, és amennyire lehet a választáskor a döntést közösen (K) hozzuk meg!

3. Kössünk megállapodást!

„Mindenképpen fontos, hogy valamilyen szerződést írjon alá mindkét fél , a szülő és a táborszervező – állítja Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője. – A megállapodásban rögzíteni kell a tábor programját vagy annak legalább egy vázát, ahogy B tervre is szükség van rossz idő esetére.”

4. Első az egészség

Érdemes megtudni, hogy van-e tábororvos a választott táborban, vagy hétvégén is hívható háziorvosi ügyelet, akik tudnak segíteni, ha bármire szükség van. Kötelező minden, a gyermek által szedett állandó gyógyszerről tájékoztatni a táborszervezőt, még ha a gyermek azt otthon egyedül veszi is be. A táborokban a megváltozott környezet és a sok élmény hatására ez kimehet a táborozó fejéből, így szükséges a táborvezetői kontroll.

5. Ha elengedjük, engedjük is el

Néha a szülőnek nehezebb a tábori időre való elszakadás, mint a gyermeknek. Ekkor fordul elő, hogy túl gyakran hívjuk fel csemeténket, üzeneteket küldünk, így nem hagyjuk igazán kiélvezni a táborozás adta lehetőségeket, sőt honvágyat is kelthetünk benne. Ha gyakori visszajelzés szükséges, inkább a táborvezetőt érdemes keresni, a gyermeket pedig kétnaponta felhívni.

Suli nincs, munka van
Kezdődik a nyári szünet, megkönnyebbült gyerekek tömegei szabadulnak fel 10 egész hétre. A szülőknek viszont plusz teher a szünet: ennyi szabadságot senki nem tud kivenni, ahogy valószínűleg azok is kevesen vannak, akiknek a pénztárcája bírná a folyamatos táborozást. Tehát előbb-utóbb a gyerek a „szülő nyakán marad”.