“Meg fogjuk bénítani az országot”

2011. június 19. vasárnap - 19:33 / MTI
  •    

Ezrek gyűltek össze vasárnap Madridban, hogy a magas munkanélküliség és a súlyos megszorító intézkedések ellen tiltakozzanak. A több tízezres, mindenféle korú és világnézetű résztvevőkből kialakult tömeg hat menetben érkezett a város különféle részeiből a parlament épületéhez.

"A munkanélküliség ellen! Szervezd meg magadat és harcolj! Vonuljuk együtt a munkanélküliség és a tőke ellen!" – volt olvasható az egyik menet által vitt nagy transzparensen.

"A mostani helyzetet kiváltó bankoknak és kormányoknak tudniuk kell, hogy nem fogadjuk el az intézkedéseket és a költségvetési kiadások megkurtítását, azt akarjuk, hogy meghallgassanak bennünket" – áll a tüntetéseket szervező mozgalom felhívásában. "Fel kell készülnünk az általános sztrájkra. Meg fogjuk bénítani az országot" – hangoztatta az egyik szónok.

Hasonló megmozdulásokat tartottak több más spanyol városban, így Barcelonában, Valenciában és Sevillában is. A rendőrség nagy létszámban jelent meg a tüntetéseken, miután május végén egy tiltakozó akció összecsapásokba torkollott.

José Luiz Rodríguez Zapatero kormányfő reményét fejezte ki, hogy békések lesznek a tüntetések. "A demokrácia szent és sérthetetlen törvénye, hogy a jogokat békésen kell gyakorolni" – mondta.     Közel kétévi recesszió után a munkanélküliségi ráta – 21,3 százalék – a legmagasabb az euroövezet 17 tagországa közül, a 16 és 29 éves korosztály körében pedig 35 százalékos.

Öt héttel az "elégedetlenek" mozgalmának megjelenése után sem csökkent a lendület. Az el Mundo című napilap a rendőrségre hivatkozva 35-40 ezer madridi tüntetőről számolt be. A gazdasági válság és a szárnyaló munkanélküliség miatti tiltakozások május 15-én kezdődtek Madridban és – a Twitter, valamint a Facebook közösségi oldalakon M-15, Spanyol Forradalom és Valódi demokráciát most néven – gyorsan szerveződtek.

A költségvetési deficit csökkentésére
irányuló korai lépések, valamint a bankszektor átalakítása kedvező képet fest a spanyolországi bankszektorról – írja az ING Investment Management spanyol bankszektorról készült elemzésében. A holland pénzintézet szerint annak ellenére, hogy Spanyolország az euroövezeti adósságválság által legjobban érintett periférikus államokhoz tartozik, az elmúlt 6-9 hónapban világossá vált, hogy jobb helyzetben van, mint a már bajba jutott országok.
Az ING elemzői kiemelik, hogy a spanyol kormány a 2009. évi 11,2 százalékos és a 2010. évi 9,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány után az idei évre 6 százalékos, 2012-ben 4,4 százalékos, míg 2013-ban 3 százalékos deficitet tervez. Fontos, hogy az autonóm régiók a központi költségvetéssel összhangban törekednek a hiány lefaragására, és ezt biztosítja, hogy a régiók kizárólag a központi szervek hozzájárulásával bocsáthatnak ki kötvényeket.