Matolcsy: “Rokonszenvesek az SZDSZ-es javaslatok”

2008. október 01. szerda - 20:23 / MTI
  •    

Három súlyos problémát lát a kormány 2009-es költségvetési javaslatában Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere. A politikus azt mondta, hogy alapvetően elhibázott a kabinet gazdaságpolitikai stratégiája, így a jövő évi költségvetés tervezetét is, amelyet szerinte a reformok hiánya és hitelességi probléma jellemzi.

A kormány gazdaságpolitikája először az államháztartás egyensúlyát akarja helyreállítani, és azt követően kíván rátérni az adó- és járulékrendszer reformjára. Ez felülről vezérelt, pénzügyi megszorításos gazdaságpolitika – mondta a volt miniszter.

A Fidesz ezzel szemben növekedéssel és foglalkoztatással állítaná helyre az egyensúlyt; ehhez meg kell előlegezni a költségvetés többletbevételeit – közölte. A politikus hozzátette: először adó- és járulék-, illetve foglalkoztatási reformra van szükség. A járulékcsökkentés mértékének legalább tíz százalékpontosnak kell lennie, cserébe a gazdasági szereplőknek vállalniuk kell egymillió adózó munkahely megteremtését tíz év alatt – szögezte le.

A járulékcsökkentés forrása a folyamatos munkahelyteremtés, a megváltozott fejlesztéspolitika és a gyorsuló növekedés lenne. Másrészt 3-6 hónapon belül érzékelhetővé válna a kockázati kamatprémium csökkenési trendje, ami éves szinten 300-400 milliárd forintos megtakarítást jelent – mondta.

“Rokonszenvesek az SZDSZ-javaslatok, mert mind jó irányba mutatnak, arra, hogy erősítsük a hitelességet. A liberálisok által ajánlott technikai megoldásról lehet tárgyalni” – mondta a volt miniszter.

Arra a felvetésre, hogy elképzelhető-e, hogy az SZDSZ-es indítványokat a négy ellenzéki párt megszavazza, azt válaszolta: “mindent el tudok képzelni, mert miközben Magyarországon kisebbségi a kormány, a világban globális pénzügyi válság van, amely mindig a leggyengébb láncszemeken üti a legnagyobbat”.

A Fidesz gazdaságpolitikai programjának logikájáról szólva Matolcsy György elmondta: az ellenzéki párt szerint akkor lehet elmozdulni a tartós egyensúly felé, ha mögötte gyors növekedés, bővülő foglalkoztatás, fejlesztés áll.

A Fidesz szerint le kell szögezni, hogy ezentúl egyetlen kormány sem képes sikert elérni önmagában, ezért széles, legalább gazdasági, de inkább társadalmi közmegegyezésen nyugvó gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely megállapodások formáját ölti. Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor pártelnök felkérte: dolgozzák ki a 2025-ig szóló jövőképet és az arra épülő stratégiát.