Márciusra felélénkült az ingatlanpiac

2017. március 31. péntek - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A használt lakóingatlanok átlagosan 9,8 százalékkal, az újak pedig 8,9 százalékkal drágultak 2016 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest - idézi a KSH friss adatait az ingatlan.com elemzése.

A szakember a múlt évi adatokat értékelve azt is elmondta: tavaly folytatódott a használt lakások piacán 2014 végén megkezdődött élénkülés, aminek lökést adott a múlt év elején elindított állami lakástámogatási rendszer, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az új lakások piaca is felfutóban van: az idén 12-15 ezer új lakás épülhet, ami jelentős növekedés lenne a tavalyi évben elkészült 10 ezer új lakáshoz képest.

Kép: ingatlan.com

Kép: ingatlan.com

A szakember közölte, hogy az idei év első két hónapjában a tavalyi szintet hozta a piac, ám márciusban már jelentősen több mint 20 százalékkal élénkült a keresleti és a kínálati oldal is. Az ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest a használt családi házak országos kínálati átlagára négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer forintra nőtt. “Ez azonban csak országos átlag, a területi eltérések hatalmasak. A budapesti lakások átlagos kínálati négyzetméterára az elmúlt egy évben 19 százalékkal 483 ezer forintra, a családi házaké pedig 11 százalékkal 328 ezer forintra nőtt. Ebből az is látszik, hogy Budapesten nagyobb a kereslet, így az árak is az országos átlagot meghaladó mértékben emelkedtek” – tette hozzá a szakértő.

Az új családi házaknál az ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest 7 százalékkal 300 ezer forintra nőtt országos szinten az átlagos négyzetméterár, az új lakásoké pedig 8 százalékkal 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosi új lakóingatlanoknál is folytatódott az áremelkedés az elmúlt egy évben: az új családi házak négyzetméterára 6 százalékkal 435 ezer forintra, a lakásoké pedig 8 százalékkal 618 ezer forintra nőtt. Balogh László szerint bár az árak lassuló tempóban emelkednek, a kereslet továbbra is erős mind a használt, mind az új lakóingatlanok piacán, amellett, hogy a kínálat is bővül. A szakember elmondta, hogy egyelőre még nincs szó a lakáspiac túlfűtöttségéről, és az áremelkedés a korábbi évekhez képest visszafogottabb ütemben, de megmaradhat.

Hogyan válasszunk lakáshitelt?
A különböző banki szolgáltatások és hitelek közötti jelentős különbségek miatt érdemes alaposan felmérni kínálatot – derül ki a BankRáció.hu összefoglalójából, amely több szempontból vizsgálta a banki ajánlatokat. Az elemzésben szereplő mintacsaládban a két szülő nettó jövedelme a magyarországi átlagnak megfelelően 180-180 ezer forint. Felnőtté vált gyermeküknek vásárolnak lakást részben lakáshitelből, valamint bankszámlát és bankkártyát is választanak a gyereknek.