Már nem kell a férj engedélye a cégalapításhoz

2018. február 26. hétfő - 20:17 / kfarkas
  •    

Újabb lépést tett az ultrakonzervatív Szaúd-Arábia a női egyenjogúság irányába: most már a nem kötelezik a nőket arra, hogy cégalapítás előtt írásban kikérjék a férjük engedélyét, sőt hamarosan autót is vezethetnek.

Sorra jönnek a forradalmi lépések a finoman szólva ultrakonzervatív Szaúd-Arábiából. A nők a nyár közepétől már férfikíséret nélkül is vezethetnek autót, év eleje óta már 3 (sic!) nyilvános sportlétesítményt is látogathatnak, sőt  – igaz, jobb, ha kísérettel, – de a focimeccsekre is elmehetnek. A sivatagi olajkirályság most újabb mérföldes lépést tett a női egyenjogúság felé.

Most már a nők is alapíthatnak önállóan cégeket, nem kell hozzá a férjük, vagy legközelebbi férfi hozzátartozójuk írásos engedélye sem. További lazítás a szabályokon, hogy immár a nők is használhatják majd a kormányzat nyújtotta online szolgáltatásokat.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A reformlépések egy átfogó gazdasági-szociális csomag részét képezik, amelyeknek mozgatója Mohammed bin Salman koronaherceg, aki apja után vezeti majd az országot. A csomag célja, hogy a nők arányát a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emelje a munkaerőpiacon, midneközben modernizálva az országot és a társadalmat is. A program egyik fontos lépéseként például már nőket is alkalmazni fog a szaúdi Államügyészség. Hasonló lépésre ragadtatta el magát Belügyminisztérium is, amelynek Útlevél-ellenőrző hatósága 140 álláshelyet hirdetett meg nők számára. A helyekre eddig 107 ezren jelentkeztek.

Szaúd-Arábiában a reformok hatására várhatóan javulni fog a nők helyzete, de irigylésre méltónak még nem neveznénk. A nőknek például még mindig engedélyt kell kérniük majd az apjuktól vagy a férjüktől, hogy tanuljanak, vagy utazhassanak.

Ahol jól megy, a továbblépés, ahol rosszabbul, a kényszer visz a vállalkozásba
Többnyire a környezete határozza meg, mennyire lesz sikeres vállalkozó egy nőből – derül ki a Mastercard Női Vállalkozói Index friss adataiból. Kedvezőbb körülmények között a lehetőségek motiválnak, ahol rosszabb a helyzet, inkább a kényszer dönt. Magyarország a női vállalkozók arányában nem áll rosszul, vezető pozíciókban vagy például pénzügyi partnerként viszont már nem olyan szépek a számok, ha a nők lehetőségeit nézzük.