Már nem a munkanélküliség a mumus

2016. november 02. szerda - 20:16 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre kevésbé félünk a munkanélküliségtől, de egy váratlan kiadás még mindig komoly gondot jelent a lakosság felének. Ugyanakkor nőnek a lakosság megtakarításai és az európai átlaghoz képest jobban fel vagyunk készülve a rossz időkre.

nem midnenki egyformán profitál az internetből

Kép: Fotolia

Minden ötödik magyar pozitívan látja az ország gazdasági helyzetét. Bár továbbra is szkeptikusak anyagi helyzetükkel kapcsolatban, a magyar résztvevők 30%-a javulást vár háztartási költségvetését illetően a következő egy évben. A hazai válaszadóknak csupán 7%-a tart a munkanélküliségtől, ugyanakkor egy váratlan, nagyobb kiadás a megkérdezettek 55%-át hozná nehéz helyzetbe, és csak 21%-uknak nem okozna problémát egy ilyen helyzet – derült ki a  Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) közös kutatásából.

A magyarok és az európai válaszadók több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a rendelkezésre álló jövedelem kiesésétől is tartanak. A tavalyi évhez képest a munkanélküliség miatt európai viszonylatban csak minden tízedik válaszadó aggódik. Magyarországon a helyzet még pozitívabb, a megkérdezettek csupán 7% fél a munkanélküliségtől.

A tavalyi évhez hasonlóan az európaiak negyede úgy gondolja, hogy a következő 12 hónapban javulni fog országának gazdasági helyzete, míg a válaszadók egyharmada szerint romlik majd. A megkérdezettek közül a románok voltak a legbizakodóbbak, míg a lengyelek látták a legsötétebben saját hazájuk kilátásait. A románok 46%-a szerint javul országuk gazdasági állapota a következő 12 hónapban, és jóval 40% alatt volt azok aránya, akik szerint romlik majd a helyzet. Ezzel szemben a lengyelek 44%-a mondta azt, hogy romlik majd országuk gazdaságának állapota a következő ez évben.

Egymilliós betétre húszezer forint kamat?
Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, miközben más piaci szereplők megtakarítási lehetőségei szinte kamatmentesek. Az egymilliós megtakarításnál elérhető húszezer forintos kamat nem tűnik soknak, de biztonságosabb, mint otthon, párnacihában tartani a készpénzt.

Egyre fényesebbnek látjuk a jövőt

A magyarok egyre pozitívabban tekintenek a jövőbe: tavalyhoz képest csökkent a szkeptikusok aránya, idén a válaszadók legnagyobb hányada (37%) szerint a következő tizenkét hónapban nem változik hazánk gazdasági helyzeti, míg minden ötödik megkérdezett javulást vár a jövőben.

A háztartásuk anyagi helyzetével kapcsolatban az elmúlt évhez képest nem változtak az európai válaszadók jövőbeni kilátásai. A megkérdezettek 44%-a úgy gondolja, javulni fog anyagi helyzete a következő egy évben, 15% szerint pedig negatívak a kilátások. A megkérdezett országok közül Bulgáriában és Romániában a legbizakodóbb, míg Magyarországon és Szlovákiában a legpesszimistább a lakosság. Bár a magyar válaszadók kevésbé számítanak optimistának a felmérésben résztvevő országok között, 30%-uk javulást vár anyagai körülményeit illetően, illetve 43%-uk szerint háztartásuk helyzete változatlan marad. Azok a magyarok, akik pozitívan látják a jövő évet – a többi európai válaszadóhoz hasonlóan -, leginkább bevételeik emelkedésétől várják a javulást.

Nyugdíjat, de miből?
A magyarok legnagyobb arányban a nyugdíjas években várható jövedelmük mértékétől, valamint a súlyos betegségektől tartanak felmérések tanúsága szerint. Nem is alaptalanok az aggályok: az MNB tanulmánya is rámutatott: csak 2030-ig biztosak a nyugdíjak. Ennek tükrében még riasztóbb adat, hogy a 18 és 65 év közötti lakosság mindössze tíz százalékának van megtakarítása.

Nő a megtakarítással rendelkezők aránya

Bár a felmérésben résztvevő országok lakosai körében továbbra is magas azok száma, akik nem rendelkeznek megtakarítással, a magyarok esetében sokat javult a helyzet a tavalyi évhez képest: 10%-kal kevesebben nyilatkozták azt, hogy nincs félretett pénzük. Megtakarítások tekintetében a bolgárok állnak a legrosszabbul, 69%-uk nem rendelkezik spórolt pénzzel. A lengyelek, románok és a szlovákok megtakarításainak mértéke nem változott az előző évhez képest.

Tekintettel arra, hogy a felmérésben résztvevő országok lakosainak jelentős hányada nem rendelkezik megtakarítással, minden második európai válaszadó számára problémát jelentene egy hirtelen, nem várt kiadás. Legnagyobb arányban a lengyelek (62%) válaszolták azt, hogy nehezen tudnák kezelni a helyzetet. A románok érzik leginkább biztosnak pénzügyi helyzetüket, csak 45%-uk gondolja úgy, hogy problémás lehet egy nem várt kiadás fedezése, míg a hazai válaszadók 55%-ának okozna komoly fejtörést egy ilyen váratlan szituáció. Ezzel szemben, az európai átlaghoz (18%) képest a magyarok 21%-ának egyáltalán nem okozna jelentősebb gondot egy hirtelen felmerülő kiadás.