Már most rendelni kell, hogy karácsonyra itt legyen az ajándék

2014. november 11. kedd - 20:28 / piacesprofit.hu
  •    

Ha Kínából rendelne valamit karácsonyra, már most tegye meg, úgy sem biztos hogy megérkezik Szentestére, mert a vámon átlagosan 30-40 napig vizslatják a küldeményeket. Ha drága ajándékot veszünk, még áfát és vámot is fizethetünk utána.

Kép: SXC

Az idén 42 ezer külföldről rendelt csomag után kellett áfát vagy vámot fizetnie a vásárlóknak, a szám 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amely arra utal, hogy növekszik az internetes vásárlás részaránya; a legtöbb megrendelt áru pedig Kínából és az Egyesült Államokból érkezik. (És még mindig messze vagyunk az online kereskedelem igazi forradalmától.)

Az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és áfamentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.  A magánszemélytől magánszemélynek küldött, EU-n kívülről érkező csomag 45 euróig vám- és áfamentes, 45,1-150 euróig pedig csak áfát kell fizetni utána. A 27 százalékos áfa és 2,5 százalékos vám terheli a 150,1-700 euró közötti értékű ajándékot. Efelett a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa együtt fizetendő. Az unión belül – az áruk szabad mozgása miatt – nincs vám. Aki az EU-n kívülre küld ajándékot és az nem drágább 1000 eurónál, akkor a postai fuvarlevél kitöltésén kívül nem kell mást tenni. Az 1000 euró feletti küldemény mellé vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik a beérkezett áruk vámkezelését – mondta Teleki József pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal repülőtéri főigazgatóságának vezetője. Az interneten Kínából megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz – áll a Távirati iroda összefoglalójában.

Az EU-n kívülről jövő csomagokat mindenképpen vámkezeli kell, ezt a posta és a vámhivatal munkatársai közösen végzik. A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például pamut póló, táblagép, telefon – nem elfogadható. Ilyenkor röntgenezik, és ha szükséges ki is bontják a csomagot. Előfordul, hogy a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, ilyenkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért.

Nem vámkezelhető a hamis termék, a védett növény és állat valamint a kábítószer sem. A gyógyszer vámkezeléséhez a Gyógyászati és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges.

Magyar webshopok: irány a külföldi piac!
Nem szabad alábecsülni a nemzetközi értékesítésben rejlő lehetőségek mértékét. 2014 első félévében 21 százalékkal növekedett a Magyarországra érkező PayPal fizetések volumene az elmúlt év azonos időszakához képest.