Már a bölcsészek is programozásra váltanak?

2017. január 13. péntek - 17:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hogy a jövő egyik sikerszakmája a programozó, az már nem kérdés, ahogy az sem, hogy itthon hatalmas a hiány a jó szakemberekből. A megoldást a gombamód szaporodó, gyors átképzést biztosító programozó iskolák jelentik. A Codecool friss felmérése szerint a jelentkezők fele diplomás, máshol már stabil egzisztenciával rendelkezik.

programkódok monitoron

Kép: Pexels

Több lehetőségből válogathat a piacon az, aki pályamódosítással kíván programozóvá válni, vagy másfajta poszton elhelyezkedni az informatikában. A Budapesten, Miskolcon és Krakkóban intenzív programozói kurzusokat szervező Codecool végzett felmérést a 18 hónapos, gyakorlatorientált képzésen már átesett, valamint a képzésre frissen jelentkezett hallgatók körében.

A kutatás egyik legfontosabb tanulsága, hogy ma már diplomások is bátrabban vállalják a pályamódosítást, noha pár éve még nem mertek volna első bálozóként kockáztatni egy ilyen döntést. Míg a most végzetteknek csak harmada volt diplomás, a képzésnek most nekivágók immár fele került ki olyanok közül, akik felsőoktatásban végeztek, és akár már egy jó néhány éves stabil egzisztenciát adnak fel, mert van miért hinniük a váltás sikerében. Természetesen a korábbi tanulmányaikat félbehagyó, csalódott újrakezdők aránya is szignifikáns: 35 százaléka a hallgatóknak továbbra is ilyen körből szánja rá magát az átképzésre.

„Ez két dolgot jelent: egyrészt nem merülhet fel a vád, hogy a hagyományos informatika oktatás elől halásznánk el embereket, másrészt pedig az óvatosabb, megfontoltabb generációknak is reális alternatíva a pályamódosítás” – mondja Boda József, a Codecool egyik alapítója, ügyvezetője.

Sikerszakma pár hónap alatt? Ezt ígérik

Az általánosan egyre inkább jellemző munkaerőhiányon belül az informatika területén különösen súlyos a helyzet. Tavaly 22 ezer informatikus végzettségű dolgozót tudtak volna felvenni a cégek, ha nem lenne munkaerőhiány informatikusokból a kormányzat részére készített tanulmány szerint. Az IT-iparág fejlődése miatt ez a szám csak nőni fog. Ma Európában 600-700 ezer fős hiány van szoftverfejlesztőből, és ez a hiány 2020-ra egy uniós kutatás alapján 900 ezres lesz.

Ha mindezt összevetjük azzal, hogy egyre többen féltik az állásukat, mert például olyan szakterületeken dolgoznak, amelyekben hamarosan leginkább robotoknak kínálnak majd munkalehetőséget, logikus lépésnek tűnik, hogy gyakorlatilag bárki elkezdjen programozást tanulni. A techállások ráadásul vonzók, magas fizetéseket kínálnak, sok Y generációs munkavállaló vágyik ebben a szektorban érvényesülni.

A gyorstalpaló programozói kurzusokról itt olvashat bővebben.

A felmérés szerint a végzősök 85 százaléka tartja megbízhatónak a 18 hónapos képzési időt – amivel egyébként a cég kilóg a versenytársak közül, az amerikai és hazai hasonló kurzusok többsége 2–4 hónapig tart –, és csupán minimális azok aránya, akik szerint ez gyorsabban is lebonyolítható lett volna. A frissen jelentkezők is azt igazolják vissza, hogy tekintélyt parancsol a kurzus hossza: több mint 80 százalékuk kifejezetten ezért választotta a Codecoolt a gyorstalpalók kínálatával szemben.

„Noha a munkaadói oldalon felfokozott a várakozás az akár azonnali szakember-utánpótlásra, egyelőre csak az egy éven túli képzési konstrukcióban tudunk garanciát vállalni a minőségre mind a cégek, mind a tanulók felé” – mondja az ügyvezető.

A jobb életminőség, a versenyképes fizetés, a szükségszerűen élethosszig tartó tanulás igénye is szerepel a jelentkezők motivációi között. Ugyanakkor meglepő volt, hogy az elvárásokat firtató kérdéseknél csak minden második új tanuló jelölte meg elvárásként, hogy garantáltan munkát találjon a képzés végén a cég segítségével. Általában előbbre sorolták ennél, hogy életszerű környezetben tanulhassanak programozást, hogy pályamódosításra alkalmas tudást szerezzenek, vagy hogy megismerkedhessenek a teljesen új oktatási módszerrel.