Ma még hóhelyzet, hamarosan már árvíz?

2010. február 14. vasárnap - 14:01 / MTI
  •    

Az ország valamennyi tűzoltóságát arra kéri a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöksége, hogy az önkormányzatokkal közösen kezdjék meg a felkészülést a tavaszi ár- és belvízvédelemre, mert a vízelvezető árkok és csatornák kitisztításával nagymértékben csökkenthetik az esetleges károkat.

Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű hó hullott a vízgyűjtő területeken, és egy esetleges hirtelen felmelegedésnél a gyorsan olvadó hó árhullámokat okozhat – hívta fel a figyelmet a tűzoltó szövetség.  

A szervezet arra kéri a tűzoltóságokat, lehetőségük szerint vegyenek részt a települések területén található vízelvezető árkok, csatornák, átfolyók rendeltetésszerű állapotának felmérésében, az esetleges – tűzoltói szakfelszerelést és felkészültséget igénylő – akadályok elhárításában.

Dobson Tibor, az MTSZ szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a tűzoltóságok már megkezdték a felkészülésüket egy esetleges árhullámra, a belvíz elleni védekezésre. Ellenőrzik a tűzoltó szivattyúk állapotát, és minden olyan berendezést, eszközt, amelyet az ilyen jellegű kárfelszámolás során használni tudnak.