Lezárult a szavazás

2001. október 19. péntek - 13:15 / Sebők Orsolya
  •    

Eredményesen zárult a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKB) által meghirdetett Kormányzati Portál névadó játék. Az első körben beérkezett közel 2000 domain névjavaslatból maradt talpon az a 6, amelyekre október 5-étől lehetett szavazni az IKB honlapján (www.ikb.hu/enevado ). A szavazás eredményeként a november folyamán beinduló Kormányzati Portál a www.ekormanyzat.hu domain néven érhető majd el.

Magyarország legolvasottabb honlapjain futó bannerkampány első szakaszában közel 2000 névre érkezett javaslat. Ezekből az IKB döntőbizottsága kiválasztotta és közzétette azt a hatot, amelyeket a legmegfelelőbbnek tartott. Az Internetes felhasználók részére meghirdetett akció célja az volt, hogy szavazatukkal ők válasszák ki az általuk legjobbnak, legjellemzőbbnek ítélt domain nevet.
A szavazás 1 hetes időszaka alatt több ezren látogatták meg a névadó kampány honlapját. Közülük 1938-an szavaztak. A Kormányzati Portál hivatalos domain neve, az ekormányzat. hu lett. A javaslat mellett végül a szavazók 43%-a tette le voksát. A szavazás további eredményei a következők: www.elintez.hu (22 %), www.ehivatal.hu (15 %), www.onlinekormanyzat.hu (7 %), www.ugyintezo.hu (7 %), www.kormportal.hu (6 %). A Kormányzati Portál, a kiválasztott hivatalos domain név mellett, az itt felsorolt összes néven elérhető lesz.
A győztes névjavaslatot adó nyereménye egy 200.000 Ft értékű kézi számítógép. Az IKB által felhasznált domain nevek kitatálói pedig kisebb értékű kézi számítógépet kapnak. A győztest és a többi névadót a szervezők email-ben értesítették.
Az Elektronikus Kormányzat létrejöttének első lépcsőfokaként a Kormányzati Portál egy olyan Internetes központi hely kíván lenni, amelyen keresztül a polgárok egyszerűen és gyorsan juthatnak információkhoz, intézhetik hivatalos ügyeiket, valamint véleményt nyilváníthatnak közérdekű és személyes témákban egyaránt. (Bővebben a Piac és Profit októberi számában olvashat erről)