Lenyomták a kutyák a riasztókat és a polgárőröket

2016. július 30. szombat - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

A magyarok több mint 70 százaléka szerint a lakóingatlanokat legjobban a lakásbiztosítások, a távfelügyelettel rendelkező riasztók illetve a szomszédokkal való összefogás védi - derül ki a K&H Biztosító felméréséréből. A lakástulajdonosok 68 százaléka hatékony házőrzőnek tartja a kutyákat, akik megelőzik a rangsorban a polgárőrséget és a távfelügyelet nélküli riasztókat is.

A lakástulajdonosok leginkább a lakásbiztosításokban, a szomszédok összefogásában és a távfelügyelettel rendelkező riasztókban bíznak a lakás megfelelő védelme érdekében. A K&H Biztosító biztos jövő indexe szerint a magyarok 76 százaléka szerint kármegelőzés és kárenyhítés szempontjából a lakásbiztosítás hatékony védelmet jelent a saját lakóingatlanra, 78 százalék szerint a szomszédok összefogása, és 75 százalék szerint pedig a távfelügyelettel rendelkező riasztók bizonyulnak hatékony védelmi módszernek.

Dr. Farkas Adrienn, a K&H Biztosító nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője elmondta: „A riasztók és a közösségi összefogás a kármegelőzésben, míg a biztosítások a kárenyhítésben játszanak szerepet. A lakásbiztosítás teljes körű védelmet nyújt, adott esetben olyan károk esetén is, amelyeket másként nem feltétlenül lehet megelőzni, például az időjárás miatti károk esetén is kártérítést nyújt a biztosító.”

Kép: K&H

Kép: K&H

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik lakásbiztosítással. „Bár a piaci adatok szerint ez kicsit alacsonyabb, összességében azonban a kutatásból is látszik, hogy a lakástulajdonosok és bérlők döntő többsége fontosnak tartja biztosítással védeni az ingatlant” – emelte ki a szakember.

Dr. Farkas Adrienn azt is elmondta, hogy a következő évtizedben a biztosítók világszerte megjelenhetnek olyan hasonló szolgáltatásokkal, amelyek nem a kár utólagos megtérítésében, hanem a megelőzésben kaphatnak főszerepet, ilyen lehet például az általuk nyújtott, okos eszközökön alapuló távfelügyeleti rendszer.

A felmérés szerint a rendszeres rendőri járőrözést, a biztonsági ajtókat és ablakokat, valamint a köztéri kamerákat a többség szintén hatékony megoldásnak tekinti. A lakóingatlan-tulajdonosok többsége bízik a kutyákban is. A házőrző kutya tartását a megkérdezettek 68 százaléka mondta hatékonynak. A házőrző kutyák ezzel az eredménnyel jobb helyen végeztek, mint a saját videós megfigyelő rendszer, a polgárőrség, valamint a sima – távfelügyelet nélküli – riasztó.

Hosszú hétvégén sokkal több a betörés
Tizenhét százalékkal nő a betörések száma a hosszú hétvégéken, s az okozott kár átlagosan félmillió forint – hívja fel a figyelmet egy friss felmérésre a május elsejei többnapos munkaszünet kapcsán egy biztosítási alkusz. Évente csaknem 25 ezer ingatlant törnek fel, a betöréses lopások mintegy 15, a rongálások 27, az egyéb lopások 17 százalékában hétvégi ház a célpont.