Lengyelország fekete szombatja a mai

2010. április 10. szombat - 20:34 / MTI
  •    

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban, túlélők nincsenek - közölték az illetékes orosz hatóságok. Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is, köztük gyerekek. A TU-154-es gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Ott volt Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnöke, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselője, korábbi nemzetvédelmi miniszter, Janusz Kurtyka, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke, Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök és Andrzej Przewoznik államtitkár, történész, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke, aki rengeteget tett a lengyel-magyar kapcsolatokért. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.  

Rendkívüli kormányülés

Bajnai főhajtást kér
A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kéri a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a szombati repülőgép-szerencsétlenség áldozataira – tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t. A közlemény szerint a kormányfő gyásztáviratot küldött lengyel kollégájának, Donald Tusk jelenlegi lengyel miniszterelnöknek és az elhunyt lengyel államfő fivérének.

A lengyel külügyminisztérium közlése szerint 88 utas tartózkodott a gépen. A TVN24 lengyel televíziós állomás az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva 96 emberről számolt be, 88 utasról és 8 fős személyzetről. Korábbi értesülések arról szóltak, hogy 132 ember vesztette életét.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását – közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. A választás  idén ősszel lett volna esedékes. Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt. Azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, és Varsóba indult. Eközben emberek gyülekeztek a lengyel fővárosban az államelnöki palota előtt, mécseseket és virágokat raktak a bejárati kapuhoz.

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésében látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Putyin kormányfő áll.

A gép a szmolenszki katonai repülőtértől nem messze, leszállás közben zuhant le. Szergej Anufrijev szmolenszki kormányzó szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. A gép nemrég nagyjavításon esett át. A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Korábbi információk szerint három ember túlélte a szerencsétlenséget, de lengyel diplomáciai források ezt nem erősítették meg. A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint ezt a három személyt korházba szállították, de ott meghaltak. Este 18 órakor Varsóban gyászmisét tartanak a Lengyel Hadsereg templomában a katasztrófa áldozataiért. A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak Katinyban megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.