Lengyel köszönet a világnak

2010. április 17. szombat - 14:54 / PP/MTI
  •    

Lengyelország hálás a világnak és Oroszországnak azért a támogatásért, amelyet a Lech Kaczynski elnök és 95 további lengyel ember halálát követelő repülőgép-szerencsétlenség után nyújtottak neki - mondta Bronislaw Komorowski ügyvezető lengyel államfő szombaton a varsói Pilsudski téren rendezett állami gyászünnepségen.

"A hazám számára nehéz időben nem maradtunk magunkra. Hálásak vagyunk Oroszország polgárainak, akik együtt éreztek velünk" – mondta Komorowski a téren és a környező utcákban összegyűlt százezres tömeg előtt. Donald Tusk miniszterelnök beszédében minden lengyel számára "nagy próbatételnek" nevezte a katasztrófát.

Itthon gyásznappal emlékezünk

A magyar kormány kedden megjelent rendelete szerint a kabinet az "évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában" nyilvánította gyásznappá április 17-ét. A nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként a nemzeti zászlónak kell lobognia, fekete lobogót kell kitűzni.

A lengyel államfő és a repülőgép-szerencsétlenség többi áldozatainak tiszteletére délelőtt katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt. A lobogó ünnepélyes felvonásánál, majd félárbocra engedésénél jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Az eseményen a közjogi méltóságokon kívül a külföldi diplomáciai testület képviselői, a kormány és a pártok képviselői, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vettek.