Lehet, hogy a periódusos rendszer sem igaz?

2019. február 16. szombat - 18:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az egykor szigorúan titkos dubnai atomkutató intézetben már öt új elemet fedeztek fel – és továbbiak után kutatnak, ami megkérdőjelezheti a Mengyelejev-rendszert.

A Flerovról elnevezett laboratórium vezetője a 85 éves Jurij Oganeszján, aki még 1956-ban került az akkor titkos, atomfegyver-kutatásokat végző intézetbe a Moszkva-közeli Dubnába.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Laboratóriumának hat részecske-gyorsítójának segítségével Oganeszján mkinden élő embernél több kémiai elemmel gazdagította a Mengyelejev-áblázatot, amelynek legutóbb felfededzett, 118. tagját róla nevezték el.

Laboratóriuma 60 millió dolláros beruházással kapott most berendezéseket, amelyekkel további szupernehéz elemek felfedezését remélik. Azokkal a jelenleg 7 soros periódusos táblázat a 8. sorral bővülne és az oda kerülő elemek meg is kérdőjelezhetik Mengyelejev rendszerének periodicitását: azok kémiai és fizikai tulajdonságai ugyanis várhatóan nem ismétlődnek majd rendszeres időközökben. (Forrás: Science)

Adatbázis készül innovatív beszállítóknak
Hazai Ipar 4.0-s adatbázist készít az IVSZ. A szövetség az automatizálásban, digitalizációban érdekelt beszállítói kört gyűjtené egy csokorba, hogy könnyebben találhasson egymásra ügyfél és szállító