Leállhat a főváros: sztrájkra készül a BKV

2015. május 19. kedd - 15:36 / piacesprofit.hu
  •    

Átfogó sztrájk készülődik a BKV-nál, ugyanis a buszos ágazatban működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is megelégelte a bértárgyalással kapcsolatos időhúzást, ezért csatlakozik a metró, villamos és troli ágazat képviselői által meghirdetett akcióhoz.

Kiürülhetnek a mozgólépcsők – kép: Pixabay

A sztrájkot, amely a június 11.-i üzemkezdettől a június 12.-ei üzemzárásig tart, azután jelentették be a BKV-s szakszervezetek, miután a BKV vezetése 2,4 százalékos bérajánlatot tett, s mindössze 24 óra gondolkodási, egyeztetési időt adott a szakszervezeteknek – közölte a a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A sztrájk nem érinti a BKV villamosos üzletágát, az itt dolgozók érdekképviseletei egyelőre nem jelezték, hogy sztrájkolni fognak.

Az érdekképviselet szerint a hónapok óta tartó sikertelen bértárgyalások és nulla százalékos béremelési ajánlat után a BKV vezetése – május 18-án – április elsejétől érvényes 2,4 százalékos bérajánlatot tett, s mindössze 24 óra gondolkodási, egyeztetési időt adott a szakszervezeteknek, mondván, ez a bércsomag most él, aztán, ki tudja mi lesz.

“Ez felháborító” – szögezi le Nemes Gábor. Az EKSZ vezetője kifejezetten méltatlannak, sőt megalázónak tartja, hogy miután hónapokig egyetlen fillér emelést sem ajánlott a cégvezetés, most, hogy keservesen kipréselt magából 2,4 százalékot, azzal zsarolja a szakszervezeteket, hogy ez is csak egy napig érvényes. Ám ami talán még ennél is jobban felbőszítette az érdekvédőket és a dolgozókat is – akik az egyik közösségi oldalon kommentálták az EKSZ által közzétett ajánlatot – az a megjegyzés, amelyet a nagyon szerény ajánlata mellé fűzött írásban a cégvezetés:  a 2,4 százalék is csak akkor teljesül , ha „arra a pénzügyi fedezet megteremthető és az ennek megfelelően a módosított Üzleti Terv  jóváhagyásra kerül”. Nemes szerint ez azt jelenti, hogy a vezérigazgatónak előzetes felhatalmazása sincs a fővárostól, mint tulajdonostól arra, hogy bármilyen mértékű béremelést teljesítsen.

Vagyis, hiába írnák alá bármilyen ajánlatot is az érdekvédők, a cégvezetés még abból is bármikor visszatáncolhat arra hivatkozva, hogy a módosított üzleti terv “nem került jóváhagyásra”. Nemes leszögezi: a BKV-s szakszervezetek egységesen az országos átlagot, a 3-4 százalék közötti mértéket tartják elfogadhatónak, s az éves caffeteria keretre megajánlott 135 ezer forintot is keveslik, legalább 180 – 200 ezer forintot követelnek. Az elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégvezetés ajánlata április elsejétől lenne érvényes, ami azt jelenti, hogy éves szinten jóval kevesebb lesz a mérték, hiszen az év első három hónapja kimarad, s ez csökkenti az átlagot. A BKV-nál megkezdődött a sztrájk előkészítése.