Láthatáron az amerikai vízummentesség

2008. október 01. szerda - 06:21 / MTI
  •    

Tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt egy évben a budapesti amerikai nagykövetségen. Ha a világméretű összesítés után sem emelkedik jelentősen a szám, akkor ezzel a vízummentességhez szükséges utolsó kritériumot is teljesíti Magyarország - értesült az MTI kedden követségi forrásból.

A kedden zárult pénzügyi évben tíz százalék alatt volt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya a budapesti amerikai nagykövetségen. Ez azonban még nem tekinthető végleges adatnak, hiszen a hivatalos szám megállapításánál azt veszik figyelembe, hogy a világban összesen hány magyar igényelt amerikai vízumot, és ezek közül hányat utasítottak el – mondta a követségi forrás.

Az amerikai nagykövet és a magyar igazságügyi miniszter ennek az adatnak az ismeretében írja alá szerdán a vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt. A vízummentességi programhoz csatlakozó országoknak az egyetértési nyilatkozat mellett három adatcsere-egyezményt kell megkötniük az Egyesült Államokkal. Ötödik feltételként az országokban tíz százalék alatt kell lenniük az elutasított vízumkérelmeknek.

Magyarország tavasszal már aláírta az egyetértési nyilatkozatot, majd megkötötte a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló egyezményt az Egyesült Államokkal. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell aláírni a megállapodást, ez szerdán történik meg.

Az utolsó megállapodás többszöri csúszás után jött létre. Először július végén, augusztus elején szerették volna aláírni, később szeptember 10. volt a határidő. Az Egyesült Államok szerint az amerikai fél hibájából csúszott a megállapodás, a magyar külügyminisztériumi szakemberek pedig arról beszéltek, hogy tisztázni kellett, milyen adatokat cseréljen ki a két állam.

A magyarok ténylegesen azután utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba, hogy – a kísérleti időszak után – hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utas-nyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12.-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.