Középkorúként jutunk legtöbben lakáshoz

2017. március 19. vasárnap - 18:25 / piacesprofit.hu
  •    

A betérő ügyfelek átlagéletkora alapján 46 évesen vesznek leginkább lakást a magyarok az Otthon Centrum felmérése alapján. A többség 30 millió forint alatt keres.

Az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (43%) társasházi lakást kerestek tavaly és idén januárban, ezt követte a családiház-vásárlási szándék (38%). Házrészt, iker- és sorházi lakást csupán 10 százalék keresett.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 4 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon duplája a könnyűszerkezetes épületek iránti érdeklődők arányának.

Jóval a lakásárak mögött kullognak a keresetek
A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó pedig 7,8 százalékkal növekedett 2016. január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon. A lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetkehez képest csökkent.

A két-háromszobás ingatlan a sláger

A keresők legnagyobb arányban (28%) kétszobás ingatlan után érdeklődtek, ezt követte a háromszobás (26%) és a négyszobás (16%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 12 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egyszobás lakásokat csak 9 százalék.

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (40%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (25%). Jelentős érdeklődés (5% feletti arány) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Nagyon alacsony (1% körüli) volt az érdeklődés Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Vas és Zala megye ingatlanai iránt.

80 százalék 30 milliónál olcsóbb lakóingatlant szeretne

A kis értékű ingatlanok (1 millió forint alatti vételár) iránt összességében csekély volt az érdeklődés. 1–5 millió forint között volt a keresések 5,3 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresett, de jelentős volt a Komárom-Esztergom megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya ebben az árkategóriában. 5 és 10 millió között is Pest megye volt a sláger, majdnem minden negyedik érdeklődés ide irányult.

szoba alaprajza

Kép: Pixabay

10 és 15 millió forint között (az összes keresés 20 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja, az ebben a kategóriában történt keresések közel 40 százaléka irányult a fővárosra. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Heves és Zala megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (43% és 26%) az ilyen értéktartományban lakóingatlan iránt érdeklődők körében. 100 millió feletti ingatlan iránt szinte minden megyében volt kis számban érdeklődés, ebben a kategóriában nem meglepő módon 80 százalék felett fővárosi ingatlan iránt érdeklődtek.

Összességében tavaly és idén januárban az Otthon Centrumnál megjelenő ingatlankeresések közel fele 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 36 százalék pedig 15 és 30 millió forint között. 30–50 millió között volt a keresések 12,5 százaléka, míg 50 millió forint felett csupán 5,4 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

46 évesen veszünk lakást

Az OC-hoz betért ügyfelek átlagos életkora 46 év volt. Amíg a budapesti lakosok 47 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarországi régión kívül 44 év volt az átlagéletkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 45 év, ellenben a kínai lakásvásárlók a legfiatalabbak. Ők átlagosan 38 éves korukban vásároltak ingatlant. A lakást bérlők hat évvel fiatalabbak, átlagéletkoruk pedig 40 év. Amíg a Budapestiek 42, addig a régión kívüliek átlag életkora 38 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 37 év.