Ki dönti el, ki az öreg?

2012. január 12. csütörtök - 16:12 / piacesprofit.hu
  •    

Egy nemrég közzétett amerikai kutatás szerint kortól és nemtől is függ, mennyi idős személyt tekintenek idősnek az emberek. Abban viszont minden korosztály egyet ért, hogy az általuk öregnek megjelölt kornál jóval tovább szeretnének élni.

A több mint 1200 válaszadó megkérdezésével készült felmérés, melyet az ELTE TÁTK ismertetett, az idősgondozással foglalkozó Home Instead Senior Care megbízásából készült. A Marist Institute for Public Opinion által elvégzett kutatás során arra keresték a választ, hány éves kortól tekintenek valakit idősnek az egyes generációk. A válasz attól függ, a megkérdezés pillanatában hány éves a válaszadó. (Ön tudja, hogy hány évesen mehet nyugdíjba? A változásokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Várható élettartam
Még soha nem volt ennyire magas a születéskor várható átlagos élettartam Magyarországon: a nők 77,9, a férfiak pedig 70,1 évet remélhetnek. Csökkent a férfiak és a nők várható élettartama közötti különbség. Európában a tipikus várható élettartam Németországban és Olaszországban a legmagasabb (44,2 illetve 43,1 év) míg Írországban 34,3 évvel messze a legalacsonyabb. Az EU-27-ben a várható élettartam a férfiak esetén 76,4 míg a nők esetén 82,4 év. A tagállamok között jelentősen szóródnak az értékek, a legtovább a spanyolok, a franciák, az olaszok és a svédek élhetnek.

A válaszok szerint a milleniumi generáció tagjai, vagyis a ma húszas, kora harmincas éveikben járó fiatalok a 62 éves kor elérésétől számítják az időskort. Szüleik, a hatvanas, hetvenes években született X generáció szerint a 71 éves kor az öregség kezdeti határa. A II. világháború utáni baby boom idején született nagyszüleik már a 77 évet jelölik meg korhatárként, míg a század első évtizedeiben született dédszüleik 81. életévtől gondolják az öregség beköszöntét. Az egyes generációk, bár eltérő kort jelöltek meg idősnek, egyaránt szeretnének sokáig élni. Minden generációban a többség örülne, ha 90. születésnapját még megélhetné, igaz valószínűsítik, hogy nyolcvanas éveik elejéig élnek majd. A kutatás szerint így is mindkét várakozás túlmutat a jelenlegi, 78 év körüli várható élettartamon.

A kutatás érdekessége, hogy a két nem tagjai is másképp gondolkodnak az öregségről. A férfiak átlagosan a 70 éves kortól számítják az öregséget, míg a nők az idős kor kezdetét 76 évre teszik.