Kezdjen el gyanakodni, ha a link végződése nem „ac.uk”

2019. április 15. hétfő - 18:12 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Nagy-Britanniában 471 elismert felsőoktatási intézmény működik, de mellettük 243 csaló álegyetem szed be nagy pénzeket áldiplomákért, amelyeket viszont nemritkán a munkáltatók vakon elismernek.

A londoni kormány 2011-ben állított fel testületet, amely vizsgálja a kiadott felsőoktatási okleveleket, hogy kiszűrjék a nagy hagyományú brit egyetemek tekintélyét romboló csalásokat. Az eredmények elképesztőek.

Universíty of Oxford, ahol a diploma is valódi Kép: Pixabay

Universíty of Oxford, ahol a diploma is valódi
Kép: Pixabay

Létezett például egy Manchester Open University nevű intézmény, azt állítva, hogy 90 országból kétezren vesznek részt programjaiban, amelyeknél 35 000 fontért történelemből, angol irodalomból, sőt orvostudományokból is lehet diplomát kapni. Mint kiderült, ilyen „egyetem” egyáltalán nem is létezik. Akárcsak a „Oxbridge University of Kilmurry”, amelynek székhelye weblapja szerint az afrikai Gambiában volt, és hasonlóan nagy pénzért árult okleveleket.

A bevételt gyarapítják a magas beiratkozási díjak vagy az, amikor fizetős telefonvonalon „konzultálnak” a hiszékeny diplomahalászokkal. A portálok leleplezésük után eltűnnek, aztán – feltehetően ugyanazok a bűnszövetkezetek – más néven indítanak „főiskolát”. A módszer egyébként világjelenség és a szomorú tanulság: azért is lehet sikeres, mert vannak munkahelyek, ahol nem törődnek azzal, valódi diplomát mutat-e be a jelentkező.

Üzleti diplomatákat képez szeptembertől a BGE
Új, a régióban egyedülálló, a magyar felsőoktatásban hiánypótló „business diplomacy”, azaz üzleti diplomáciai képzést indít idén szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) szakmai támogatásával.

A hatóság könnyű módszert kínál arra, hogy legalább brit vonatkozásban elkerüljük a csapdát: az ott akkreditált oktatási intézmények oldalainak végződése „ac.uk”. (Forrás: Guardian)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek