Kevésbé félünk a hitelektől

2013. december 08. vasárnap - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

A 18-69 éves korosztály közel harmada gondolja úgy, hogy lehet okosan hitelt felvenni, illetve, hogy korrekt feltételeket kínáló pénzintézet esetén nem kell tartani a kölcsön felvételétől - derült ki a Cofidis Hitel Monitor harmadik negyedéves elemzéséből.

Már nem ellenség a hitel – Kép: SXC

A Cofidis “Hitel Monitor” elnevezésű felmérése a hitellel kapcsolatos attitűd szempontjából a társadalmat három részre osztja: „hitel kedvelőkre” – 9% –,„hitelt elfogadókra”– 51% – és „hitel-ellenzőkre” – 40%.

A „hitelkedvelők” száma az elmúlt év hasonló időszakához képest valamelyest növekedett. A csoport tagjai a hitelekben a pénzügyi lehetőséget látják, és úgy gondolják, hogy ha az ember kellően megfontolt és körültekintő a kölcsönökkel kapcsolatban, akkor nem kell aggódnia a törlesztő részletek miatt. A „hitelkedvelők” aránya az átlaghoz képest kissé magasabb az átlag feletti jövedelműek, a középkorosztály (40-49 évesek) és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében.

Az átlaghoz képest nagyobb a körükben azoknak az aránya, akik vettek már fel hitelt valaha (86%). A legtöbben áruhitelt, gépjárműhitelt és lakáshitelt vettek már igénybe. Egyharmaduk igényelt valamilyen kölcsönt az elmúlt egy évben, ami magasabb az átlagnál (20%).

A többi szegmenshez képest sokkal tájékozottabbak a kölcsönökkel kapcsolatban. Ez látható abból is, hogy körükben mindössze 6% azoknak az aránya, akik nem tudják, hogy mit jelent a THM egy hitel esetén.

A hazai lakosság több mint fele (51%) tartozik a „hitel elfogadók” csoportjához. Elismerik, hogy bizonyos esetekben a hitelfelvétel racionális döntés lehet, de a negatív oldalát is látják. A „hitel elfogadók” aránya az átlaghoz képest valamivel magasabb 18-29 évesek körében.

Hitelfelvételi tapasztalatuk átlagos, 73%-uk vett már fel valamilyen hitelt. A legtöbben lakáshitelt és áruhitelt vettek már fel. 26%-uk igényelt már valamilyen kölcsönt az elmúlt egy évben, az elmúlt három hónapban pedig 9%-uk.

A „hitel-ellenesek” száma nem változott az elmúlt év hasonló időszakához képest. A hitelek pozitív velejáróit sem ismerik el. Számukra a kölcsön egyfajta szükséges rossz, amivel alapvetően a pénzintézet jár jól.

A „hitel-ellenesek” aránya az átlaghoz képest kissé magasabb az idősebbek (60-69 évesek) és a jelentősen átlag alatti jövedelemmel rendelkezők körében.

Javul a helyzet
Az első negyedévi adatok szerint az elmúlt évek során a „hitel-ellenesek” aránya folyamatosan nőtt, de még így is a lakosság több, mint fele „hitel kedvelő, vagy elfogadó” volt.

A lakosság 49%-a érzi úgy, hogy rosszabbul él 2013-ban, mint az előző évben és mindössze 11% érzi úgy, hogy valamivel jobbak lettek az anyagi körülményei. A 18-69 éves lakosság fele (52%) csak az alapvetően szükséges dolgokat tudja megvásárolni a havonta rendelkezésre álló összegből, további 11%-aknak erre sem telik. Közel kétötödnyien (36%) élnek ennél könnyebben, félretenni viszont továbbra is mindössze 4% tud.

A felmérés szerint a hitelekkel kapcsolatos vélekedés mérlege továbbra is negatív: a banki kölcsönökkel kapcsolatos negatív állításokkal a válaszadók hattizede, a pozitívokkal mindössze 30-40%-uk ért egyet. Jelenleg a lakosság kétötöde érzi úgy, hogy váratlan helyzetekben jó megoldást nyújthat, illetve nagyobb léptékű célok eléréséhez is hozzásegíthet egy hitel. A megkérdezettek közel harmada nyilatkozta azt, hogy lehet okosan hitelt felvenni, illetve, hogy korrekt feltételeket kínáló pénzintézet esetén nem kell tartani a kölcsön felvételétől.

Továbbra is jelentős azoknak az aránya (64%), akik tartanak a rejtett költségektől (64%), miközben hasonló mértékben, a lakosság hattizedére jellemző, hogy a hitelkonstrukciókat átláthatatlannak, a hitelfelvevőket kényszerhelyzetben lévőknek látják. Az elmúlt negyedév során valamelyest nőtt a bankok iránti, amúgy is meglehetősen alacsony lakossági bizalom. A vizsgált népesség alig negyede bízik a bankokban, és tovább nőtt azok aránya, akik szerint mind a lakosságnak (89%), mind a bankoknak (80%) sokkal megfontoltabban, felelősebben kell a hitelfelvételhez/hitelnyújtáshoz viszonyulnia, mint korábban. Mindössze a kutatásban résztvevők negyede érzi úgy, hogy könnyű ma hitelhez jutni.

Az előző év hasonló időszakához képest valamelyest javult a személyi kölcsön megítélése. A lakosság háromnegyede tudja jól, hogy a személyi hitel bármilyen célra felhasználható, a 18-69 évesek fele gondolja gyorsnak a hozzájutás folyamatát, és egyre többen (42%) érzik úgy, hogy a személyi kölcsön igénylése egyszerű folyamat. Az interneten keresztüli igénylés lehetőségéről jelenleg a lakosság négytizede tud, a telefonos igénylést közel egyharmadnyian ismerik. A megkérdezettek harmada tartja ezt a fajta terméket váratlan helyzetekben hatékony segítségnek, és kétharmaduk véli úgy, hogy csak magas kamat mellett, sőt a kamatokon felüli költségek megfizetésével lehet hozzájutni.

A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé az ún. Cofidis Hitel Monitort, amely – 500 fő megkérdezésével – a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.