Ketyeg az óra: jön a határidő a családi pótléknál

2016. augusztus 24. szerda - 19:20 / piacesprofit.hu
  •    

Gyakori kérdés a szülők részéről, hogy az egyetemen, főiskolán tanuló gyermek után jár-e családi pótlék. A válasz pedig minden esetben az, hogy nem. Sem a nyári szünetre, sem később. Ugyanakkor a főiskolás, egyetemista gyermek figyelembe vehető a családi pótlék összegének megállapításakor, ezért ha a családban több gyermeket nevelnek, beleszámít a családban nevelt gyermekek létszámába.

sokat keresénének a diákok

Kép: Pixabay

Például, ha egy családban két gyermeket nevelnek, akik közül az egyik középiskolában tanul, a másik pedig egyetemen, akkor a család 12 200 Ft helyett havi 13 200 Ft családi pótlékot kap, illetve a személyi jövedelemadó előleg megállapításakor nem havi 10 000 Ft kedvezményt tud igénybe venni, hanem 12 500 Ft-ot. Három- vagy többgyermekes családok esetében a két összeg közti különbség még nagyobb. A családi kedvezmény a családi pótlékra jogosult gyermekek után jár. Az érettségi után – július 1-től – az érettségizett diákok szüleinek módosítani kellett a korábban leadott családi adókedvezmény-nyilatkozatukat, illetve ha van a családban kisebb gyermek, akkor kevesebb családi pótlékot folyósítottak részükre.

Csakhogy közeleg szeptember, az iskolakezdés és az egyetemre készülő gyermekek beiratkozása, amikor a szülőknek újra „dolguk” van az Államkincstárnál a magasabb összegű családi pótlék folyósításának igénylése miatt, illetve a munkáltatójuknál családi adókedvezmény-nyilatkozat módosítása miatt – világított rá a problémára az ABT Treuhand blogjának legfrissebb bejegyzése.

A középfokú tanulmányok befejezése és a hallgatói jogviszony keletkezése közötti időtartamra – július és augusztus – a családi pótlékra, illetve családi adókedvezményre jogosító kisebb testvér esetén alacsonyabb családi pótlék, illetve adókedvezmény volt  igénybe vehető. Szeptemberben, amikor a családban élő egyetemista már megszerezte az igazolást a hallgatói jogviszonyáról, akkor a szülők igényelhetik a másik gyermek, illetve gyermekek után a magasabb összegű családi pótlékot, valamint a családi adókedvezményt. Az államkincstár az igénylést követő kifizetéskor rendezi a kéthavi különbséget, illetve az adóelőleg megállapításakor visszamenőleg rendezni tudja a munkáltató, vagyis kevesebb adóelőleg fog levonni a szeptemberi bérszámfejtés során.

Az ügyintézésre csak a szeptember hónap áll a családok rendelkezésére, mivel a családi pótlék visszamenőleg csak két hónapra igényelhető. Ha nincs emelő tényezővel növelt családi pótlék, akkor nem lehet a magasabb összegű családi adókedvezményt sem igénybe venni, tehát jelentős összegtől eshet el, aki elmulasztja a szeptemberi ügyintézést.

Az igényt a kormányhivataloknál, járási hivataloknál személyesen, illetve postai úton vagy akár ügyfélkapun is be lehet nyújtani a „Kérelem családi pótlék megállapítására” nyomtatványon, ahol a családban élő összes gyermeket fel kell tüntetni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek hallhatói jogviszonyáról az igazolást. A családi adókedvezmény módosításához pedig a „Családi adókedvezmény nyilatkozat 2016” elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni, illetve eljuttatni a kedvezményt igénybe vevő szülő munkahelyére.

Így ikszeljen a munkáltató
A tapasztalatok szerint nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezményről szóló nyilatkozat helyes kitöltése. Jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók.