Keddig lehet igényelni a diákhitelt

2016. május 13. péntek - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Május 17-ig adhatják le hiteligénylési kérelmüket a Diákhitelre jogosult hallgatók. Aki kifut a határidőből, legközelebb csak a 2016/2017-es őszi tanévben juthat pénzhez.

szakmai tapasztalat kell a diákoknak

Kép: Pixabay

Az idei tanévre esedékes pénzügyi terveket, kiadásokat érdemes még egyszer végiggondolniuk az egyetemi, főiskolai hallgatóknak, hiszen közeleg a tavaszi félév és egyben a tanév utolsó Diákhitel igénylési határideje, május 17-e. Az időben megigényelt összeg június 15-én kerül a hallgatók bankszámlájára. Tekintettel a nyári szünetre, ezt követően legközelebb az őszi félév elején, októberben kaphatnak Diákhitelt az azt igénylő hallgatók.

A 3,9 százalékos kamatlábú Diákhitel1 esetében havi szinten 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer és 50 ezer forint igényelhető. Az államilag támogatott Diákhitel2 kizárólag képzési díjra fordítható, továbbra is fix 2%-os kamattal, állami támogatás mellett vehető fel. A kötött felhasználású Diákhitel maximuma a hallgató képzési díjának összege.

A Diákhitel felvételének folyamata egyszerű és kényelmes, hiszen a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszereinek felületeiről (ETR/Neptun) is elindítható az igénylés. Az elektronikusan kitöltött adatlapokat kinyomtatva, az adott intézmény Tanulmányi Osztályán vagy egyéb kijelölt hiteligénylési pontjain lehet hitelesíteni és leadni. A Társaság hitelügyintézési portálján, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) továbbra is igényelhetőek a Diákhitelek, aki a kérelmezés ezen módját választja, szerződését a Diákhitel Központ partner pénzintézeteiben, takarékszövetkezetekben és posta fiókokban adhatja le.

Saját jószántából, tulajdonosként dolgozhat a diák
A szükséges munkajogi védelem mellett kerülhet a megfelelő jogszabályi helyére a diákmunka egy törvénymódosításnak köszönhetően. A DiákÉSZ iskolaszövetkezet üdvözli a változást, hogy a Munka Törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvény rendelkezései vonatkoznak majd az ilyen munkavégzésre. Az iskolaszövetkezeti piac felét lefedő szervezet úgy tudja, hogy kedden kerül a parlament elé az erről szóló törvénytervezet.