Karriert akar? Tanuljon németül (is)!

2018. február 17. szombat - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Személyes sikerre, jó karrier-lehetőségekre törekszik? Tanuljon meg németül... Egész éves kampányt indítanak erről a németajkú országok nagykövetségei, az érdekelt oktatási, gazdasági vállalkozások. Mindezt a magyar kormány áldásával, amelynek képviselője hangoztatta: az angolt így soha nem támogatták, de a németet most igen! - olvasható a 168ora.hu portálon.

A világ hét országában vagy százmillió embernek német az anyanyelve, és 289 millió ember tanul németül, köztük százezrek Magyarországon. Az angol persze megkerülhetetlen világnyelv, de a szakértők szerint könnyebb német tudással angolul tanulni, mint fordítva.

Arról nem is beszélve, hogy az NSZK-ban van a világ második legnagyobb oktatási piaca és az angol után a német a tudomány legtöbbet használt nyelve, amely gazdag kultúrába nyit ablakot, a technikától a filozófiáig – érvelt a német nyelv mellett a budapesti nagykövet, Volkmar Wenzel.

Kép: goethe.de

Kép: goethe.de

Míg Wenzel a német nyújtotta globális lehetőségekről beszélt, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet is hangsúlyozta, hogy ez a nyelv az össz-európai együttműködésnek is fontos eszköze. Svájc képviselője az alpesi országba nyitott utat, emlékeztetve, hogy az egyébként többnyelvű svájciak 63 százalékának is német az anyanyelve.

Maruzsa Zoltán helyettes oktatási államtitkár arról beszélt, hogy míg a kormány “soha nem tett lépéseket az angol nyelv terjedésének erősítésére”, a kezdeményezést a német esetében pártolja.

Ma kerek 310.000-en tanulják a németet, közülük 220.000-en első idegen nyelvként, kilenc felsőoktatási intézményben pedig 150-200 tanárjelöltet képeznek, hogy a hétezer némettanárnak legyen utánpótlása. Egyébként sokkal több német diák tanul Magyarországon, mint magyar a német egyetemeken.

A kampánynak van internetes portálja, illetve facebook oldala, amelyek kétség kívül hasznosak, egyebek mellett ösztöndíj- és gyakornoki lehetőségekkel, sőt, konkrét állásajánlataikkal németül jól beszélő munkaeresőknek.

El lehet most például helyezkedni könyvelőként a budapesti Német Iskolában, könyvtárosként a Goethe Intézetben, munkatársként az Andrássy Egyetemen, marketingesként a Lidlnél és IT-munkatársként vagy biotechnikusként hazai

Nagy lehetőség, de nagy kihívás is a német piac
Nagy lehetőség, de nagy kihívás is a német piac a magyar cégeknek, de a magyarországi német tulajdonú társaságokkal történő együttműködés is nagy lehetőségeket tartogat a hazai vállalatoknak – hangzott el a Német-Magyar Üzleti Fórumon, ahol új piaci, finanszírozási, üzleti, jogi, szabályozási információkat osztottak meg a legjobb szakértő előadók.

amerikai cégeknél. És lehet majd a portálokon sikertörténeteket olvasni azokról, akiket a német nyelvtudás vitt sikerre.

A kezdeményezés bizonyára segít növelni a német iránti érdeklődést, új munkaerőt toborozni a német nyelvű országok magyarországi vállalataiba, intézményeibe. A németet szívósan magolók közül nem kevesen feltehetően arra készülnek, hogy a nyelvvel Hegyeshalomtól nyugatra helyezkedjenek el, a hazai jövedelem többszöröséért.

A három kiemelkedő jóléti társadalom, a német, az osztrák és a svájci légkörét nem is említve, amely oly megnyugtatóan különbözik az itthonitól.