Kadhafi nem kertel: ha kell, megtámadja Európát

2011. március 17. csütörtök - 21:13 / MTI
  •    

Alig néhány órával a Biztonsági Tanács szavazása előtt Líbia arra figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy bármilyen külső támadás megtorláshoz vezet, és destabilizálja a Földközi-tenger térségét rövid és hosszú távon egyaránt. A Biztonsági Tanács közép-európai idő szerint csütörtök este 23 órakor szavaz a líbiai légtérben repüléstilalmi zóna létrehozását előirányozó határozatról, amelynek célja, hogy földre kényszerítse a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok légierejét.

A líbiai védelmi minisztérium csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy amennyiben bármiféle külföldi katonai akció indul Líbia ellen, veszélybe kerül a Földközi-tenger légi és hajózási forgalma, minden katonai és polgári mozgó jármű líbiai ellentámadás célpontja lesz. "A földközi-tengeri medence nemcsak rövid, hanem hosszú távon is veszélybe kerül" – mutatott rá Tripoli a JANA líbiai hírügynökség jelentése szerint.

Lázadók kormánykatonékat támadnak március 4-én 

Miközben a februárban kirobbant lázadás polgárháborúvá alakult át, a Biztonsági Tanács tagjainak döntést kell hozniuk arról a határozati javaslatról, amely katonai intézkedéseket irányoz elő a líbiai polgári lakosság megvédésének céljából. Egy névtelenül nyilatkozó diplomata közlése szerint az indítvány "minden szükséges intézkedést" előirányoz Kadhafi erőinek megállítására, kivéve az észak-afrikai ország területének megszállását.

Kormánykatonák offenzívában

A lázadóknál lényegesen jobban felszerelt kormányerők az utóbbi napokban folytatták az előrenyomulást az ország keleti része felé, és több várost elfoglaltak szárazföldi és légi műveletek során. A Tripolitól mintegy ezer kilométerre fekvő Bengázira csütörtökön légicsapásokat mértek, s állítólag elfoglalták Miszrátát. A fővárostól 145 kilométerre északnyugatra fekvő Zenten városban is a döntő ütközetre készülnek. A lázadók közlése szerint Kadhafi erői két irányból közelítenek a városhoz.

Az egyiptomi hatóságok és humanitárius szervezetek arra készülnek, hogy a kormányerők térnyerésével párhuzamosan Líbiából tömegek indulnak el Egyiptomba, a menekülés egyetlen lehetséges célpontja felé. Február 15. óta közel 300 ezer ember menekült el Líbiából, elsősorban külföldi bevándorlók, de egyre növekszik a líbiai állampolgárok száma is.