Jól járnak a biztosítók: 32 millió új ügyfelet kapnak

2010. március 22. hétfő - 19:03 / PP/MTI
  •    

Erősödtek hétfőn az amerikai biztosítók, miután a washingtoni kongresszus előző éjszaka elfogadta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt.

A biztosítási cégek tőzsdei papírjainak árfolyama a törvény elfogadásának hatására a hétfői nyitáskor emelkedett. A törvény – amelyet a héten ír alá Barack Obama elnök – az Egyesült Államok történetében első ízben irányozza elő egy csaknem átfogó betegbiztosítási rendszer megteremtését. Az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogják kiterjeszteni a biztosítást az elkövetkező években, a tervek szerint a népesség 95 százaléka biztosított lesz. Az egészségbiztosítók Morgan Stanley Healthcare Payor indexe 0,9 százalékkal javult, az S&P hasonló mutatója, a Health Care Sector index 0,4 százalékkal emelkedett.

Néhány nagy biztosító, köztük a WellPoint Inc és a UnitedHealth Group csak enyhén erősödött, más olyan biztosítók papírjai viszont, amelyek a szegények egészségügyi alapellátási programjában, a Medicaidben érdekeltek, például az Amerigroup vagy a Molina Healthcare erőteljesen javultak. A biztosítási szféra ellenezte Obama reformelképzeléseit. A Medicaidben is utazó vállalatok helyzetére azért hatott kedvezően a törvény, mert szövetségi támogatást helyez kilátásba a biztosítási díjakat fizetni képtelen szegények megsegítésére. Újabb adókat fognak kiróni a gazdagokra, és megtiltják a biztosítók azon sokat bírált gyakorlatát, hogy megtagadhatják szolgálataikat bizonyos kedvezőtlen egészségügyi előfeltételek esetén.

Katleen Sebelius egészségügyi miniszter az MSNBC televíziónak hétfőn elmondta: az új reformtörvény valóságos mentőöv sok olyan középosztálybeli amerikainak, aki képtelenek fizetni a drága egészségügyi szolgáltatásokat.

Majd 1000 milliárd dollár 

Az Obama-kormány republikánus ellenzéke és az egészségügyi szektor egy része élesen bírálta a 940 milliárd dolláros reformot, mondván, hogy az túl költséges, növelni fogja a költségvetési hiányt, ezenkívül agresszív állami beavatkozást jelent a szférába, ami az árak emelkedésével fog járni.

A törvény főbb rendelkezései csak 2014-ben lépnek hatályba. A szegények állami támogatása is csak akkortól lesz érvényes, és akkortól fognak működni állami szinten olyan tőzsdék, ahol az amerikaiak biztosítási szerződést választhatnak maguknak. Azt viszont már első évtől megtiltanák, hogy a biztosítók a veszélyeztetett betegeknek megtagadhassák a szerződéskötést.

Elemzők szerint a gyógyszercégek, a kórházak és egyéb, egészségügyi szolgáltatók jól járnak a törvénnyel, hiszen több lesz a biztosított, tehát több lesz az ügyfél. A törvény ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a kormány felső határt szabjon az áraknak és díjaknak, ami mind a gyógyszercégek, mint a biztosítók érdekeit sértené.

A The New York Times megállapította, az orvosok számára egyértelműen kedvezőbb helyzetet teremt a törvény, de a biztosítók is elhárították a legfőbb veszélyt: a korábbi tervekkel ellentétben már nincs szó az állami biztosító modelljének létrehozásáról.