Itthon kártyával, külföldön készpénzzel fizetünk

2014. június 20. péntek - 19:20 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében. Egy friss felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

Itthon szívesebben használjuk, pedig lehet, hogy külföldön is kéne – Kép: SXC

A magyarok több mint fele itthon nyaral, csak alig egynegyedük utazik külföldre. Viszonylag magas (20%) azonban azok aránya is, akik itthon és külföldön is pihennek. A többség egy nyaralást tervez, függetlenül attól, hogy azt külföldön vagy belföldön tölti, azonban az itthon üdülők közel harmada többször is nyaral, míg külföldre csak 17 százalék megy egynél több alkalommal is – derül ki a CIB Bank  bankkártyával rendelkezők megkérdezésével készült kutatásából.

A Balaton és Horvátország a legnépszerűbb

A megkérdezettek körében a belföldi üdülési helyszínek közül a Balaton és környéke a legnépszerűbb: ide az itthon nyaralók több mint fele (56%) készül. A külföldi úti célok közül a mediterrán régiót választják a legtöbben, azon belül is Horvátországot, ahova a külföldön nyaralók közel negyede utazik. A legnépszerűbb nyaralási típus belföldön és külföldön egyaránt a vízparti üdülés (64%), de sokan választják a városlátogatásokat (34%) is, míg a wellness üdülés inkább határainkon belül kedvelt.

Az itthon nyaralók 89 százaléka, míg a külföldre utazók több mint fele (54%) autóval utazik, a határon túl nyaralók 39 százaléka pedig repül. A vonat belföldön, míg a buszos utazás külföldi úti célok látogatása esetén gyakoribb. Az utazók több mint fele családdal nyaral, a legkedveltebb üdülési időpontok pedig a július és az augusztus. A belföldi utazásokra a 200 ezer forint alatti költés a jellemző, míg a külföldre indulók között magasabb azok aránya, akik ennél többet költenek a nyaralásra.

Belföldi nyaraláskor gyakoribb a bankkártya használat

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók belföldi nyaraláskor használják többet a bankkártyájukat. A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsősorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a főként készpénzzel fizetők aránya. A készpénzt és plasztikot is használók száma itthoni és külföldi nyaralás esetén közel azonos (22 és 23%). A határon túli utak költségei közül legtöbben a szállást és az utazást egyenlítik ki bankkártyával, a nyaralás alatt felmerülő egyéb költésekre pedig a többség itthonról visz magával készpénzt. A biztonságra szinte minden külföldre utazó gondol: a válaszadók 90 százaléka köt utasbiztosítást, ha nyaralni indul.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra inkább készpénzt visznek itthonról a megkérdezettek annak ellenére, hogy a bankkártya használat számos előnnyel jár. A plasztik biztonságos, és széles körben elérhető fizetési lehetőséget biztosít” – mondta el Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője.

Hogyan kerüljük el, hogy lemásolják a bankkártya adatainkat?
Ha még nem döntötte el, hogyan fogja fizetni a családi nyaralás során felmerülő költségeket, akkor nem árt, ha gondosan előre megtervezi, mert az utazások során sokszor összefuthatunk igen kreatív, bankkártya klónozásra szakosodott bűnözőkkel is. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a csalók sok esetben inkább a kiszolgáltatottabb külföldieket célozzák. Megosztunk néhány hasznos tippet, hogy mindenki gondmentesen élvezhesse a nyaralást.