Íme, 2013 legjei

2014. március 23. vasárnap - 18:04 / Kriston László
  •    

A tavalyi év bővelkedett furcsaságokban és nem csak a technológiai újdonságok terén. Ebből szedtünk össze egy csokorra valót a csempészett csirkefalatoktól a Google saját repülőtéri termináljáig.

2013 legkoordináltabb rablása

45 millió dollár értékben távolítottak el pénzkötegeket egy óra leforgása alatt májusban New York-i bankautomatákból, mindezt laptopok és internetkapcsolat segítségével.

2013 legfényűzőbb kormányzati költségtétele

127 ezer dollárért építtetett hálószobát az EL AL-tól bérelt repülőgépbe Benjámin Netanjahu, hogy Margaret Thatcher temetésére menet a mindössze öt és fél órás úton elszenderülhessen. Természetesen az adófizetők pénzéből. Lett is belőle nagy felháborodás Izraelben, mint ahogyan abból is, amikor kiderült, a miniszterelnök irodája évi 2700 dollárért rendeltet fagylaltot. Azóta megtiltotta munkatársainak, hogy közpénzen fagyizzanak.

2013 legexkluzívabb váróterme

A szilícium-völgybéli Google 82 millió dollárért építtet új repülőtéri terminált. A cég három vezetője, Larry Page, Szergej Brin és Eric Schmidt összesen nyolc magánrepülőgéppel rendelkezik.

2013 legolcsóbb kütyüje

A mindössze 25 dollárba (5514 forintba) kerülő számítógépecskével, amelyet az Allied Electronics forgalmaz, a Raspberry Fi Foundation állt elő. Tervezőinek nem titkolt célja, hogy a masinák a szegény országokban találjanak gazdára, ahol akár napenergiával is működtethetik őket. Az eszközöknek köszönhetően egy nap talán a harmadik világból kerül ki a következő Steve Jobs vagy Bill Gates.

2013 csirkefalatjai

Azok a palesztinok, akik a Gázai övezetben a KFC menüjére vágynak, az egyiptomi El Arishban működő üzletből rendelhetnek, csak nem személyesen. Naponta csak 800 ember lépheti át a határt különleges engedéllyel, így a csirkefalatokat hivatásos csempészek szállítják. Az útvonal: két taxi, egy határállomás és egy csempészalagút; a szállítás pedig négy órát tart. A 12 darabos csirkecsomag 27 dollárt kóstál (5970 forint), míg Egyiptomban csak 11,5 dollárt. Amint összejön 15–30 megrendelés, megy a fuvar.

2013 kaszinóvárosa

2013-ban 45 milliárd dollárt hagytak Makaóban a játékosok, míg Las Vegasban csak 6,5 milliárdot. Vagyis éves forgalmát tekintve hétszer több pénzt mozgat a Hongkong melletti sziget, mint a Sin Citynek (Bűnös Városnak) is nevezett nevadai kaszinóparadicsom, Atlantic City pedig még ennél is kevesebbet generált. A hatalmas forgalom oka, hogy Kínában egyedül itt legális a kaszinózás. A kínai játékosok a bakkarát kedvelik, nem a pókert vagy a blackjacket.

2013 legváratlanabb hobbija

Rupert Murdoch a Twitteren közölte, hogy transzcendentális meditációt tanul. Ezzel legalább nem okozott botrányt, mint a „zsidók által birtokolt sajtó” és a járdán eltanyált „200 kilós nő” kezdetű bejegyzéseivel, amelyekért utólag bocsánatot kért.

2013 legcélzottabb kampánya

A San Franciscóban Josephine művésznéven üzletszerűen kéjelgő hölgy a Szilícium-völgy antiszociális komputerzsenijeire szakosodott: online reklámjában „Geeks Make Better Lovers” (A tech-zsenik jobb szeretők) feliratú pólót visel.

2013 techfiaskói

A Blackberry meghiúsult eladása

A kanadai Fairfax Financial 4,7 milliárd dollárért vette volna meg az egymilliárd dollár veszteséget termelő, 4500 munkatársát elbocsátó okostelefon-gyártót, amely 2009-ben még a leggyorsabban növekvő cég volt.

Twitter #Music

Nagy várakozással indult, de egy hónappal debütálása után máris lekerült az iOS ingyenes zenei alkalmazásokat rangsoroló top 100-as listájáról. Hat hónappal később az appot „bezárták”.

Microsoft Surface táblagép

A Microsoft 2013 nyarán 150 dollárral csökkentette a készülék árát, néhány nappal később pedig 900 millió dollár veszteséget könyvelt el a termékhez kapcsolódóan.

Öt napra leállt a Yahoo! e-mail rendszere

2013 decemberében hétfőtől péntekig tartott a részleges leállás. A szaksajtó azért hibáztatta a Yahoo!-t, mert nem magyarázta meg a kényszerszünet okát.