Ilyen vidáman még sosem látták a fiatalok a jövőt

2017. szeptember 06. szerda - 20:28 / piacesprofit.hu
  •    

Optimistábbak a fiatalok, mint korábban - derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből, amely 2017 második negyedévében 17 pontot ért el. Ez a felmérés történetében mért legmagasabb érték.

Sokkal kedvezőbben látják a helyzetüket a 19-29 éves fiatalok: a K&H jóléti indexe az idei második negyedévben 17 pontra nőtt, hasonlóan magas értékre eddig nem volt példa a felmérés történetében. Az aktív keresők, azaz a dolgozó fiatalok véleménye általánosságban javult, de optimistábban állnak az álláskereséshez a munkanélküliek is.

nő örül

Kép:Pixabay

Többen elégedettek

A felmérés részletes eredményeiből kiderül, hogy a fiatalok többsége, azaz 83 százalékuk arra számít, hogy az élete a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben, de kedvező irányba változik. 34 százalék pedig jelenleg is elégedett és nem is várja, hogy a helyzete romlana a jövőben. Szintén ebben a negyedévben voltak a fiatalok a legelégedettebbek a családra fordítható szabadidő mennyiségével: 60 százalékuk mondta, hogy pontosan annyi időt tud tölteni szeretteivel, amennyit szeretne. Ez az arány az idei első negyedévben még csak 48 százalék volt.  A barátaival és a társasági életének a minőségével a többség (51 százalék) szintén elégedett.

Na de hol vannak a fiatalok?
Tele volt minden portál megint egy kutatással, ami arról szól, hogy a Facebook bajban van, mert elveszti a tinédzsereket. Az eMarketeer mutatta ki, hogy a 18–24 évesek között már most is többen használják Amerikában a Snapchatet, mint a Facebookot, és a tendenciák alapján ez a következő években csak erősödni fog. A Közösségi kalandozások cikkében többek között erről lesz szó, de aki figyel, a teljes piacról is pontosabb képet kap.

Stabil állások, könnyű munkakeresés

Az elégedettséghez hozzájárul a fiatalok munkaerő-piaci helyzete is.  A válaszokból az látszik, hogy az aktív keresők döntő többsége, 64 százaléka stabilnak érzi az állását. Hasonló eredmény utoljára 1 éve, 2016 második negyedévében volt, az előző negyedévben mindössze 55 százalék érezte stabilnak a munkahelyét. A legkedvezőbb helyzetben a budapestiek vannak, körükben 82 százalékos volt a pozitívan gondolkodók aránya. Megbecsültnek azonban már jóval kevesebben érzik magukat a munkahelyükön: a dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka érzi így. Az elhelyezkedési lehetőségeket azonban továbbra is kedvezőnek látják: 34 százalékuk mondta, hogy könnyen találna állást, ami szintén az eddig mért legmagasabb arány.

A dolgozó fiatalok óvatosan nyilatkoztak a fizetésükkel kapcsolatos várakozásaikkal. Emelkedést vár a fiatalok 67 százaléka, ezen belül is 29 százalék infláció feletti növekedéssel számol. Ez az arány 2013 második negyedéve óta a legmagasabb érték. Mindössze 4 százalék tart attól, hogy kevesebb pénzt vihet majd haza.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor