Ilyen is van: sokallják fizetésüket a kanadai orvosok

2018. március 10. szombat - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

Kanada Quebec tartományának a társadalombiztosításban dolgozó orvosai petícióban kérték a kormányt: ne emelje tovább a bérüket, hanem ezt a jelentős összeget fordítsák az ápolószemélyzetre és az ellátás színvonalának emelésére.

 

A példátlan lépésre hétszáznál több orvos és rezidens azután szánta el magát, hogy az orvosok érdekképviselete béremelésről állapodott meg a helyi kormányzattal. Ezzel a kerek 10.000 quebeci orvos 403.000 dolláros átlagbére 1,4 százalékkal, összesen évi 700 Mio.dollárral emelkedett volna tovább.

Kép: The Washington Post

Kép: The Washington Post

Az egészségügyi intézmények ápolószemélyzete ismételt sztrájkokkal tiltakozott már alacsony fizetésük és a nővérhiány ellen, ami azt jelentheti, hogy egy ápolónak 70 beteget kell ellátnia.

A tiltakozó orvosok szerint az intézmények alulfinanszírozottak, azokban nem tudják megfelelően ellátni a betegeket. Így, ha van több pénz, azt nem rájuk, hanem a személyzetre és a rendelőkre, kórházakra kell fordítani.

Quebec egészségügyi minisztere így reagált a petícióra: “Ha az orvosok úgy érzik, túl vannak fizetve, otthagyhatják a pénzt az asztalon, jól tudjuk azt használni…” (CBC)

Rekordot döntött tavaly a magánegészségügy
A 2016-os 27 százalékos bővülést követően tavaly több mint 36 százalékkal, 5,65 milliárd forintra nőtt az OTP Egészségpénztár egyéni tagjai által egy éven belül befizetett összegek nagysága. A Pénztárhoz érkező egyéni befizetések 5,65 milliárd forintos összege tavaly 57 százalékkal haladta meg a munkáltatói hozzájárulások összegét, ezzel a Pénztár 15 éves történetében ez volt az első […]