Így is lehet: sörösüvegekből építettek templomot

2009. február 22. vasárnap - 20:24 / PP Online
  •    

Több mint egymillió sörösüveget használtak fel thaiföldi szerzetesek a templomuk és a körülötte lévő épületek felépítéséhez.

Felépült a Wat Lan Kuad, avagy a millió sörösüveg temploma Thaiföldön a kambodzsai határ közelében. A templom buddhista szerzetesei 1984-ben kezdték el a sörösüvegeket gyűjteni, majd pedig a hatóságokat is rávették, hogy támogassák a tervüket. Az idők folyamán akkora mennyiségű sörösüveg halmoztak fel, hogy több mint húsz épület falait és tetőszerkezetét tudták kialakítani belőlük egy kis beton hozzáadásával.

A barna Chang és a zöld Heinekenes üvegek megtalálhatóak a főtemplomban, mely egy tó mögött helyezkedik el, a szerzetesek szállásán, a krematóriumban, az imádkozásra használt termekben és a fürdőszobákban is. Sisaket tartomány környezetbarát hívői, az üvegek kupakjait egy Buddhát ábrázoló mozaikban hasznosították újra.

“Minél több üveget kapunk, annál több épületünk lesz”- nyilatkozta San Kataboonyo apát a Telegraph-nak, aki szerint az üvegek jó fényviszonyokat biztosítanak, könnyen tisztíthatóak és nem vesztik el a színüket. A thaiföldi szerzetesek gyűjtőakciójának a sikere a templom nevére is rácáfolt, hiszen már másfél millió kiürült sörösüveget jutattak el nekik a hívők.