Így beszélt Bajnai az első kormányülésen

2009. április 17. péntek - 12:32 / MTI
  •    

Bajnai Gordon szerint az új kormány felelőssége a rövid ideig tartó mandátuma ellenére is nagyon nagy, ezért a kormánytagoktól ehhez illő elszántságot, komolyságot, őszinteséget, együttműködést és helyenként önfeláldozást vár el. 

A Bajnai-kormány első, pénteki ülésén a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány válságkezelő programjával foglalkoznak, amely a válság minden aspektusára megpróbál választ adni. Olyan munkára számítok, amelyben mindenki elkötelezett az egész ügy iránt, és nemcsak rész-, tárcaérdekeket követ, hanem Magyarország egészének, a válságból való kilábalásnak és egy új növekedési pályára állásnak a szempontjait – jelentette ki Bajnai Gordon.

"Egy év, egy kormány a válságkezelés érdekében" – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint erre a feladatra vállalkozott az új kabinet. Kiemelte, hogy az új és korábbi tagok célja közös: Magyarország kivezetése a súlyos világgazdasági válságból – sokszor fájdalmas és nehéz döntésekkel, de nagy elszánással és felelősséggel. Az országot olyan pályára kell állítani, amelynek eredményeként a polgárok egy biztatóbb, jobb jövő felé haladhatnak a következő években – szögezte le Bajnai Gordon.

A kormányfő szavai szerint kabinetjét a változatosság és a folytonosság egyszerre jellemzi; az új összeállításban megerősítették a szakértői képviseletet, mert azt "gondoljuk, hogy válságnak nincs ideológiája, a válság politikamentes, a válságkezelés nem bal- vagy jobboldalról szól". A válságkezelő program kapcsán a kormányfő elmondta még, hogy az nemcsak az azonnali, rövid távú kérdésekre keres választ, hanem azokra is, hogy Magyarország miként kerülhet új növekedési pályára. A kormány munkája csak egy évig tart, de lépései hosszú évekre eldönthetik, hogy Magyarország felfelé vagy lefelé halad a fejlődési pályáján – szögezte le Bajnai Gordon.

A kormányülés elején csak a miniszterelnök beszéde volt sajtónyilvános. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter székét üresen hagyták.