Így nyaral a felső tízezer

2017. október 15. vasárnap - 07:30 / Kriston László
  •    

Hogyan pihen a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól elszeparált helyen.

Július közepén még közzéteszik a júniusban zárult második negyedév (Q2) céges jelentéseit, aztán kezdődnek a szabadságolások. A cégalapítók, cégvezetők levetik az öltönyt vagy a kiskosztümöt, és jön az „ereszd el a hajamat!”. A milliárdosok luxusnyaralóikban vagy a jachtjaikon a világ távoli tájain töltik vakációjukat, óriási parkkal körülvett kastélyokban nyaralnak, hogy a földi halandók meg ne közelítsék őket. Vannak felkapott celebüdülőhelyek, mint például a karibi St. Barts sziget, ahol összefuthatunk Mick Jaggerrel, Beyoncéval, Gwen Stafanival, Paris Hiltonnal, Sean Combsszal, Mariah Careyvel vagy Roman Abramoviccsal. De a dúsgazdagok kedvelt üdülőhelye Korzika vagy Malibu is, ahol számos luxusjachtot csodálhatunk, ha arra járunk. A New York-i elit New York állam tengerpartján, a Hamptons-ban tart fenn nyaralókat. Telenként Aspenbe illik síelni menni; itt rendelkezett víkendházzal évtizedeken át Jack Nicholson például.

Bill Gates nyaralója 93 hektáros birtokon lóversenypályával, vendégházzal, állatorvosi rendelővel, gyümölcsössel, 5 istállóval.

Bill Gates nyaralója 93 hektáros birtokon lóversenypályával, vendégházzal, állatorvosi rendelővel, gyümölcsössel, 5 istállóval.

Az elit körében az is bevett, hogy kölcsönadják egymásnak kacsalábon forgó villáikat. Michael Douglas például 2013-ban Soros György bedfordi kastélyában bújt el a nyilvánosság elől, amikor ideiglenesen elköltözött Catherine Zeta-Jonestól. Mick Jagger Mustique-ben (Karibi-térség) lévő tengerparti villája – a Grammy-díjai is itt vannak – heti 220 ezer dollárért bérelhető, a Necker Island, Richard Branson 30 hektáros karibi szigete vendégszeretét napi 53 ezer dollárért lehet élvezni, ha ő éppen nincs ott.

De ha nincs a baráti körben nélkülözhető luxusingatlan, érdemes szétnézni a Onefinestay.com oldalon. A milliomosok Airbnb-jén szigorú szempontok szerint válogatják a kínálatot. A bérbe vehető kastélyok, villák, kúriák mellé jár a személyzet is.

Világutazók

Bill Gates

Vagyon: 89,1 Mrd $

Rendszeresen pihen Horvátországban. Skradinban az utcákon őgyeleg, szóba áll a helyiekkel, nagyon tetszik neki a középkori miliő, Hvar szigetén pedig fürdik.

Rupert Murdoch

Vagyon: 12,3 Mrd $

2016 nyarán a 85 éves médiamágnást Saint-Tropez egyik strandján kapták lencsevégre új arájával, Jerry Hall exmodellel, Mick Jagger egykori feleségével.

Roman Abramovics

Vagyon: 8,9 Mrd $

A Chelsea futballcsapat tulajdonosa saját nyári otthont tart fenn St. Barts szigetén. Természetesen saját jachtján érkezik, a 162,5 méter hosszú, 2010-ben vízre bocsátott Eclipse két éven át a világ legnagyobb jachtja volt, megépítése 340 millió euróba került.

Steven Spielberg

3,7 Mrd $

Családjával 2009 óta többször látogatott el akár csak néhány órára is az írországi Clare megyében lévő tengerparti falucskába, Ballyvaughanba, ahol ugyanazt tette és ette, mint a helyiek. Aztán persze siettek vissza a magánrepülőjükre, és irány Monaco.

Warren Buffett

Vagyon: 76,7 Mrd $

A világ második leggazdagabb embere Omahában is viszonylag szerény házban lakik, a nyaralója sem flancos. A Los Angelestől délre lévő Laguna Beachen 1971-ben 150 ezer dollárért vásárolta a 325 négyzetméteres épületet. A ház hatszobás, az utcára nyílik, alig van kertje, de a kellemes kaliforniai klímában jó itt átvészelni a karácsonyokat családjával.

Michelle & Barack Obama

Vagyon: 12,2 M $ + 11,8 M $

Az Obama házaspár január vége óta vakációzik. Az egykori spanyolországi nagykövet és párja Palm Springsi otthonában kezdte meg a pihenést, majd a Virgin-mogul, Richard Branson karib-tengeri magánszigetén, a Necker-szigeten töltöttek pár hetet, áprilisban pedig paparazzik lencsevégre kapták őket, ahogy Oprah Winfreyvel David Geffen jachtján nyaralnak.

Luxusnyaralók

George Clooney

Vagyon: 500 M $

Comói-tó, Olaszország

18. századi villa: 40 M $

George Clooney nyaralója

George Clooney nyaralója

Michael Dell

Vagyon: 20,3 Mrd $

Tengerparti kastély Hawaiion.

9 hálószobás Raptor Rezidencia: 58–64 M $

Mark Zuckerberg

Vagyon: 65,6 Mrd $

303 hektár egy cukornádültetvény helyén

A hawaii Kauai-sziget északi partján, saját partszakasszal rendelkező birtok: 100 M $

Larry Ellison

Vagyon: 61,3 Mrd $

2012-ben Hawaiion megvette a 362 km2-es Lana’i-sziget 98%-át az ott lévő két szállodával.

A Mānele Bay és a Lodge: 600 M $

Bill Gates

Vagyon: 89,8 Mrd $

93 hektáros birtok lóversenypályával, vendégházzal, állatorvosi rendelővel, gyümölcsössel, 5 istállóval.

A kaliforniai Rancho Santa Fe: 18 M $

Illusztráció: Flickr, Wikipedia

Forrás: ABC News, Business Insider, celebritynetworth.com, CNN, gobankingrates.com, mercurynews.com, pagesix.com, scoop.co.nz The Wall Street Journal, velvetropes.com

Így repülnek a dollármilliárdosok
Luxusautót vásárolni ma már nem kunszt, bármelyik valóságshow-sztár vagy celeb megteheti. A gazdagság igazi státuszszimbólumává a magánrepülőgépek váltak.