Honnan állatkínzás az állattartás?

2017. november 11. szombat - 16:09 / piacesprofit.hu
  •    

Siváran, gubbasztva néz a láncra kötött kutya. Itatótáljában földes sár, enni is csak ritkán kap. Teste reszket, az első időkben a szeretetért, aztán már az idegkárosodás miatt. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint nagyon sok az elhanyagoltan tartott háziállat. A hatályos törvények szerint nem csak állatot kidobni-elhagyni állatkínzás bűncselekmény, hanem az is, ha fizikai vagy lelki károsodást okozunk állatunknak a tartás során. A jó gazda megfelelően gondoskodik állatáról, a rossz meg nem. De hol a határ?

Rövid időn belül válhat bárkiből állatkínzó, hiszen pl. egy megvásárolt, majd gyorsan megunt háziállat is sok esetben végzi láncon vagy utcára dobva válik kóborrá. Felelős állattartásért az Orpheus Önkéntes Közösség a kilencvenes évektől az állatmentés mellett komoly erőfeszítéseket fordít. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint a felelős magatartást egy szinten példaként mindenki otthonról hozza, de tanulni is lehet, sőt kell(ene) is. Fontos a prevenciós tevékenység és a példamutatás.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint három minimális dolog kell a felelős állattartáshoz:

1. megfelelő tartási hely: kennel, kutyaházzal, megfelelő mozgástérrel, hiszen ha nincs hol tartsuk az állatot, az hosszú távon gondot fog jelenteni,
2: megfelelő anyagi fedezet: állatorvosi költségek (oltás, féregtelenítés, gyógyítás), etetés, felszerelések mind pénzbe kerülnek, ha nincs megfelelő anyagi ráfordítás, előbb-utóbb az állattartás kapcsán gondok adódhatnak,
3: megfelelő mennyiségű szabadidő: az állattal foglalkozni kell, sétáltatni, gondozni, tisztítani, ha nincs megfelelő mennyiségű szabadidő, alapvetően az állattartásnak is értelme vész.

Mit tehetünk, ha állatkínzást tapasztalunk?

Az állatok megóvása elsősorban a gazda feladata. Ha bárki háziállatot szenvedni lát vagy kínzásáról tud, a segélyhívón hatósági segítség kérése fontos dolog. A kóbor állatok közterületi megmentése a helyi önkormányzatok feladata. A www.sinter.hu a SintértNE! programmal azt a célt tűzte ki, hogy a településeken a kóbor állatok befogása állatvédő szervezetekkel karöltve valósuljon meg.

A legjobb annak a kóbor állatnak, amelyik meg sem születik

Az országban 3200 település van, évente százezernél is több kutya kerül a tartók felelőtlen cselekedetei miatt az utcára. A legtöbb helyen az utcáról befogott kóbor állatot (új örökbefogadó hiányában) elaltatják. Nem kellene így lennie – fogalmaz Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője – hiszen ha nem szaporítaná feleslegesen az ember a kutyáit, macskáit, nem lenne ilyen sok kóbor állat. Az állatvédő egyesület ide vonatkozó jelmondata, hogy „…Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik…”. Megengedhetetlen, hogy emberi hanyagságból érezni, szenvedni képes élőlények ezreit elpusztítsák.

Lenyomták a kutyák a riasztókat és a polgárőröket
A magyarok több mint 70 százaléka szerint a lakóingatlanokat legjobban a lakásbiztosítások, a távfelügyelettel rendelkező riasztók, illetve a szomszédokkal való összefogás védi – derül ki a K&H Biztosító felméréséréből. A lakástulajdonosok 68 százaléka hatékony házőrzőnek tartja a kutyákat, akik megelőzik a rangsorban a polgárőrséget és a távfelügyelet nélküli riasztókat is.