Hogyan rúgjunk be „egészségesen”?

2019. május 06. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A komolyabb mértékű ivászat merénylet a szervezetünk ellen, a másnaposságnak pedig igen kellemetlen következményei lehetnek. Hogyan tudjuk mindezt megelőzni, vagy legalábbis enyhíteni?

Brit kutatások azt mutatják, hogy a felnőttek harmada a hónap folyamán legalább egyszer berúg, míg egy amerikai felmérés tanúsága szerint a dolgozók csaknem 10 százaléka kezdi másnaposan a munkát.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Bath Egyetem addiktológusai kimutatták: az erős másnapossággal küzdőknek csökken a rövid- és a hosszú távú emlékezőtehetsége, kevésbé tudnak koncentrálni, és lelassul a reakcióidejük. A gyakorlatban a kívánatosnál kisebb mértékben tudják ellátni feladatukat, akár íróasztalnál dolgoznak, gyermekekkel foglalkoznak vagy gépeket kezelnek – nem is beszélve járművek vezetéséről.

Kevesen tudják, hogy a másnaposság tünetei jobban befolyásolnak, mint a szervezetben maradt alkohol. Az állapot azért is veszélyes, mert elbizonytalanítja a másnapost, aki ismét az italhoz nyúl, hogy csillapítsa aggodalmát – és így elindulhat az alkoholizmus felé.

Nincs háttere az általános vélekedésnek, hogy az ital annál rosszabbul hat ránk, minél idősebbek

A sok tévézéstől gyorsabban hülyülünk
Helytelen, ha gyerekek naponta órákig ülnek a tévé képernyője előtt – de az öregeknek sem jó. A túl sokat tévézőknek romlik az emlékezőtehetsége.

vagyunk, és az sem bizonyított, hogy nőkre az alkoholnak nagyobb kihatása van, mint férfiakra. Az tény, hogy főleg a 30 év feletti nők küzdenek súlyosabb másnapossággal, aminek hormonális okai lehetnek. A nőket egyébként italozás után elsősorban hányinger kínozza, a férfiaknál fejfájás a gyakoribb.

Az alkohol hatásában szerepe van annak, ha az illető stressz alatt áll, ha fáradt, vagy ha rosszul táplálkozik. Sokat számít, milyen ütemben iszunk: ha valaki például egy óra alatt ledönt hat üveg sört, igen rosszul érezheti magát másnap – ha viszont ezt 5 órára beosztva teszi, talán meg is úszhatja a tüneteket.

Sokat segíthet, ha szeszes ital fogyasztása közben minél több alkoholmentes folyadékot is fogyasztunk, hogy elkerüljük a kiszáradást. Célszerű előtte proteint, zsírt, szénhidrátot tartalmazó táplálékkal „megágyazni”.

Vannak bizonyítékok arra, hogy a sötétebb, több tannint tartalmazó italok, mint a vörösbor, a whisky, a konyak kellemetlenebb tüneteket okozhatnak, mint a világosak, így például a vodka.

Mindenképpen ajánlott magasabb minőségű, többszörösen desztillált italok fogyasztása, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen másnapot.

Annak jelenségei általában 12-14 órával az italozás után érik el a csúcsot, majd 48 órával később tűnnek el.

A kellemetlen tünetek oka: a szövetek gyulladása, a dehidratáció, káros anyagok felgyűlése a szervezetben. Ha már megtörtént, a házi patika segítségével is könnyíthetjük a helyzetet. Ajánlottak az ibuprofen (nem annyira a paracetamol)-készítmények a fejfájásra, antioxidánsok, mint a béta-karotin, a C- és az E-vitamin, amelyeket gyümölcslevek is tartalmaznak. Valamint egy jó reggeli: hús, tejtermékek, tojás, brokkolii, hagyma – már, ha bírja a gyomrunk…

(Forrás: The Times)