Hiába ellenzik milliók, közeleg az óraállítás

2019. március 05. kedd - 10:09 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Március 31-re virradóan ismét beköszönt a nyári időszámítás az EU országaiban – de nem utoljára, amint azt az Európai Bizottság szerette volna. Így legkorábban 2021-től szűnhet meg a téli-nyári óraigazítás – ha egyáltalán.

Minden ország maga dönthet arról, kívánja-e az eddigi rendszer fenntartását, vagy sem – az Uniónak azonban, amelynek országai három különböző időzónába esnek, gondoskodnia kell arról, hogy összehangolják a döntéseket és ne kelljen például egy kamionvezetőnek nyolcszor átállítani az óráját, ha Stockholmból Lisszabonba visz szállítmányt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az EB eredetileg már 2018-ban javasolta: a lehető leggyorsabban szüntessék meg a nyári-téli időszámítást, még az idei európai parlamenti választások előtt. A Bizottság online felméréssel támasztotta alá javaslatát, amelyen 4,6 millió európai mondott véleményt és 84 százalékuk (köztük 3 millió német) az átállás eltörlése mellett szavazott.

Egyes tagállamok azonban rögtön a fékre léptek. Voltak, amelyek igényelték, hogy vizsgálják előbb meg a lépés lehetséges következményeit. Orvosok, a gazdaság képviselői óvtak elsietett döntéstől, logisztikai cégek, légitársaságok, vasutak több időt kértek az átállásra. Így a tavalyi osztrák uniós elnökség az év végén félretette a tervet és az nem szerepel a jelenlegi román elnökség prioritásai között sem.

Mindenesetre az EP közlekedési bizottságának van javaslata, amely tárgyalási alapként szolgál.

Informatikai problémákat okozhat az óraátállítás eltörlése
Egy uniós javaslat eltörölné a téli óraátállítást, azonban elképzelhető, hogy az egységes fennakadásokat okozhat egyes informatikai rendszerekben – írja a NETLOCK elektronikus aláírás- és időbélyeg-szolgáltató.

Eszerint 2021-ben állítanák át az órákat utoljára – de addig, az EB közreműködésével, össze kell hangolni a terveket, hogy elkerüljék a káoszt. A tagállamoknak 2020 októberéig kellene bejelenteniük, melyik időzónában kívánnak maradni, majd 2021 márciusában állítanák utoljára egy órával előre az időszámítást. Októberben mindazok az államok, amelyek a rendszer eltörlése mellett vannak, utoljára állítanák vissza az órákat – a többiek nem.

Az álláspontok eddig meglehetősen eltérőek. A Benelux-államok, Ausztria és Németország az átállás eltörlése mellett vannak, Portugália, várhatóan Görögország és Nagy-Britannia nem.

A rendszer eltörlése mindenesetre hozhat problémákat. Ha Közép-Európában egész évben „nyári” időjárás lenne, akkor Spanyolországban télen csak délelőtt 10 óra előtt világosodna, ha téli, akkor Varsóban nyáron már hajnali 3-kor világos lenne. Német alváskutatók óvnak a téli időszámítás eltörlésétől, mondván: ebben az esetben a diákok és a munkába menők sokkal több napon kelnek majd útra sötétben.

(Forrás: Die Welt)