Heti egy-két napot nyugdíjasként is dolgozni fogunk

2016. december 02. péntek - 16:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A magyarok többsége nyugdíjasként is dolgozna, leginkább azért, mert szeretne aktív maradni – derül ki az NN Biztosító kutatásából. Ám az aktív nyugdíjas éveket tervezők is legfeljebb heti egy-két napos elfoglaltságban gondolkodnak leginkább, ami nem válthatja ki az öngondoskodást, az előre tervezést.

egy férfi gondolkodik számítógép előtt

Kép: PP Archív

A magyarok bő háromnegyede azzal számol, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozik majd – állapítja meg az NN Biztosító kutatása. A felmérés szerint a nyugdíjas korban történő munkavégzést leginkább az aktív élet fenntartásának igénye motiválja – a válaszadók 45 százaléka nyilatkozott így –, 31 százalék pedig anyagi megfontolásból vállalna munkát idős korában is. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a megkérdezetteknek mindössze 23 százaléka zárkózott el teljesen a nyugdíj melletti munkavégzéstől.

A munkát vállalni tervezők döntő többsége ugyanakkor közel sem dolgozna annyit nyugdíjasként, mint aktív korában: 45 százalékuk úgy véli, hogy minden munkanapon vállal majd néhány órányi munkát, míg 32 százalék szerint heti egy-két munkával töltött nap lehet reális célkitűzés, a pozitív választ adók negyede pedig csak alkalomszerű, egy-egy feladatra szóló munkában gondolkodik.

Azt persze nehéz előre látni, hogy a nyugdíjas évekre mennyi marad majd a jelenlegi, viszonylag nagy munkakedvből. Ebből a szempontból érdekes lehet, hogy pont az egészségi állapot az egyik olyan szempont, ami a nyugdíjas éveik kapcsán aggasztja a magyarokat, amelynek pedig a majdani munkavégzés szempontjából igen nagy a jelentősége. A kutatás szerint a megkérdezettek 40 százalékának vannak kisebb-nagyobb, egészséggel kapcsolatos félelmei a nyugdíjas évekkel összefüggésben, amelynél csak az anyagi terület – 45 százalékkal – az erősebb.

Pesten ketyeg a nyugdíjbomba
Az öngondoskodást immár a megkérdezettek 52 százaléka tartja fontosnak, egyúttal jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik még mindig bonyolultnak találják a biztosítási szolgáltatásokat. Érdekes módon Pest megyében a legalacsonyabb az öngondoskodók aránya.

Az egészségi állapottal összefüggő félelmek pedig nem alaptalanok, hiszen a romló általános kondíció valóban az aktív időskor gátja lehet, emellett kiszolgáltatottá is tesz. Nagy kérdés emellett az is, hogy az alkalmi vagy részidős munkavégzés területén mekkora lesz a kínálat, amikor a most aktív generáció nyugdíjba vonul, hiszen ilyen ajánlatokban most sem bővelkedik a piac.

„Mindenképpen biztató az a tény, hogy a magyar lakosság jelentős része tervez munkavállalást a nyugdíjkorhatár elérése után is, mert az aktív időskorhoz, a szellemi és anyagi függetlenséghez hozzátartozhat heti néhány órás szakmai elfoglaltság. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nyugdíj melletti munka önmagában nem feltétlen alkalmas arra, hogy bepótolja a nyugdíjjal együtt járó jövedelemkiesést, illetve évtizedekre előre azt sem lehet meghatározni, hogy milyenek lesznek a lehetőségek a munkaerőpiacon. Ennek nyomán a nyugodt, anyagilag megalapozott időskorra öngondoskodással, előre tervezéssel lehet és kell is készülni, hogy a kiszolgáltatottság minimalizálható legyen. Öngondoskodással megteremthető a fizikai és anyagi függetlenség az élhető nyugdíjas évek érdekében, de fontos időben elkezdeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyugdíj-előtakarékosság írjon felül minden mást: a rendszeresség a lényeg, hiszen már a rendszeres, kis összegű befizetés is nagy változást jelenthet” – mondta a kutatás eredményei kapcsán Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

Munka nyugdíj mellett? Erre figyeljünk
A munkáltatók sok esetben találkoznak olyan munkavállalóval, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen korlátokat érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a dolgozónak a munkabére mellett az ellátása is megmaradjon. A BDO Magyarország segítségével jártunk utána a kérdésnek.