Használtat karácsonyra? Simán!

2017. december 23. szombat - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Még nem vett meg minden ajándékot? Nézzen szét a lakásban vagy a padláson! Manapság minden film, szám és – titokban vásárlásra invitáló – elcsépelt mottó arról szól, hogy a karácsony igazi lényege nem az őrült ajándékozásban rejlik. Így mi magunk is szorgalmasan mantrázzuk a fejünkben, az együtt töltött idő, a béke és a szeretet számít, miközben könyökkel küzdjük magunkat előre a plázákban. Évről évre egyre több fejfájást okozunk magunknak és a pénztárcánknak, hogy megalkossuk a magazinokba illő tökéletes karácsonyt. Lássunk a magazinünnep mögé, és idén legyünk egy kicsit tudatosabbak. A Jófogás összegyűjtött 5+1 érvet, hogy idén miért tegyünk használt dolgokat (is) a fa alá.

Egy – Mert egyszerű matek

Átlagosan hét ajándékot adunk karácsonykor, amire fejenként 3000-4000 forintot szánunk, ez összesen 21 000–28 000 forint, és ekkor még nem került bejgli az asztalra. Használtan könnyedén megspórolhatjuk ennek a felét, amiből költhetünk közös élményekre. Vagy még több bejglire.

Kettő – Mert nem baj, ha használt

Ajándékozni jó. Akkor a legjobb, ha személyes, és tényleg sikerül vele örömet okoznunk. Egy régen keresett könyv vagy még sosem játszott társasjáték nem fog kevesebb örömet okozni csak azért, mert már más használta, sőt, olyan kincseket találhatunk az apróhirdetések között, amiket már nem lehet a boltban kapni. Szia, limitált kiadású dedikált koncertpóló!

Három – Mert nem építjük tovább a szeméthegyet

Karácsony után szemét lepi el a földet. Az új dolgok dobozban, műanyagban, fóliázva érkeznek, szépen becsomagoljuk őket, és bele se gondolunk, hogy mennyi felesleges szemetet termelünk. Nem beszélve arról, hogy az új ajándékok maguk is hagynak – olykor meglehetősen termetes – ökológiai lábnyomot, a használt ajándékok viszont már túl vannak ezen, és könnyű léptekkel, szinte észrevétlenül suhannak új gazdáikhoz.

Négy – Mert nem megy a minőség rovására. Sőt.

Hajlamosak vagyunk rosszabb minőségű dolgot venni újonnan, csak azért, mert nincsen rajta egy fólia, amit amúgy is kidobnánk. A gyereknek szánt bicikli lehet márkás, strapabíró és használt, vagy márkátlan, csillogó, egy élelmiszerlánc üzletéből. Válasszunk okosan.

Öt – Mert akár ingyen is kijöhetünk belőle

Nézzünk körbe, mennyi felesleges dolog van a szobánkban, lakásunkban, amitől szívesen megszabadulnánk. Könyvek, amiket kétszer is megkaptunk, a gyerek egy hónap alatt kinőtt focicipője vagy egy tökéletes állapotú márkás kabát, amit utoljára a próbafülkében tudtunk begombolni. Ajándékozzuk el, vagy adjuk el, és az árából vegyünk ajándékot.

Plusz egy – Mert nincs szükségünk magazinkarácsonyra

Legyen az idei karácsony kicsit zöldebb, kicsit tudatosabb, kicsit személyesebb. Legyen olyan a karácsonyunk, amilyennek mi szeretnénk.

Vigyázat! Nem minden webes ajándék áfa- vagy vámmentes
Karácsonyi ajándékot rendelne az EU más tagállamaiból vagy akár EU-n kívüli országokból? Az RSM blog összegezi, mire figyeljen a rendelés leadása során, milyen értékhatárokkal kell számolnia, és milyen esetben kell vámot fizetnie.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek