Ha épp 18 vagy, az unió segítségével felfedezheted Európát

2019. május 04. szombat - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést, melynek révén az EU területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak. Az érdeklődők 2019. május 16-ig jelentkezhetnek a pályázati felhívásra. 

A mai felhívásra azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik 2000. július 2. és 2001. július 1. között születtek (e két napot is beleértve), és készen állnak arra, hogy 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között beutazzák Európát. A résztvevők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Túlnyomórészt vasúttal fognak utazni, kivételes esetekben azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek.mosolygó fiatalok

Az érdeklődők az Európai Ifjúsági Portálon jelentkezhetnek. 

Idén az Európai Bizottság a DiscoverEU tanulási dimenziójának fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A résztvevők tájékoztatást és utazási tanácsokat kapnak azt illetően, mely helyeket érdemes meglátogatniuk Európában.

Közelebb Európához – családi fesztivál az Európa-napon
Egész napos családi fesztivál fogadja az idei Európa-napra érkezőket a Szabadság téren, 2019. május 12-én, vasárnap. A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy átfogó információkat adjon az uniós intézmények és szervezetek munkájáról, valamint a május 26-án esedékes európai parlamenti választások részleteiről.

A Bizottság 2018 júniusában 12 millió eurós kezdeti költségvetéssel indította útjára a kezdeményezést, melynek idei költségvetése 16 millió euró. A DiscoverEU rendkívül sikeres: a tavaly két alkalommal közzétett pályázati felhívásra közel 180 000 fiatal adta be a jelentkezését, és közülük csaknem 30 ezren nyerték el a lehetőséget, hogy megtapasztalják Európa kulturális sokszínűségét és közös értékeit.