Gigabites hálózat épül

2001. szeptember 07. péntek - 16:47 / PP Online
  •    

Új fejezet kezdődik a hazai számítógépes hálózatok történetében: október közepétől Magyarország – Európa legfejlettebb országaihoz hasonlóan - csatlakozik az új pán-európai információs szupersztrádához. Az Oktatási Minisztérium Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodája és a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának közös beruházásaként létrejövő új optikai hálózat pedig 2001. december közepétől az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé közel félmillió kutatási-oktatási felhasználó számára. Az információs társadalom alapfeltételének tekintett gigabites hálózat létrehozásával Magyarország központi szerepet tölthet be a közép-kelet-európai régióban.

Magyarország Európa legfejlettebb országaival egy időben vezeti be a számítógép-hálózati infrastruktúrába az optikai technológiát. Az európai fejlesztések az EU támogatásával a GEANT projekt keretében folynak. A GEANT projekt eredményeként Európa az Egyesült Államok hasonló rendszerének kapacitását első ízben éri utol. A magyar részvételt és a kapcsolódó hazai fejlesztéseket a felsőoktatás, a kutatás és a közgyűjtemények infrastruktúrájáért felelős NIIF Program biztosítja.

2001. októberétől gigabites kapacitással kapcsolódik a NIIF hálózata a GEANT európai hálózathoz. Az optikai Internet kialakítása Magyarország számára azt jelenti, hogy hazánkban az információs társadalom meghatározó alapinfrastruktúrája meghonosodott, és ezzel Magyarország a műszaki élvonalat képviselő tizenegy legfejlettebb európai ország közé kerül. „Ez a beruházás komoly lépés abba az irányba, hogy Magyarország élenjáróvá legyen a közép-kelet-európai régióban az információs társadalom kiépítése terén. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Miniszterelnöki Hivatal 500 millió forinttal hozzájárulhat a program sikeréhez” – hangsúlyozta Stumpf István kancelláriaminiszter a tájékoztatón.

Az OM NIIF Irodája a hazai optikai hálózat kiépítésére a mai napon szerződést kötött az e célból kiírt közbeszerzési eljárás nyerteseivel, a Matáv Rt-vel és a V-com Rt-vel. A szerződés eredményeként ez év december közepéig a NIIF Program számítógép-hálózatába kapcsolt egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek, könyvtárak és múzeumok mintegy 400 ezer felhasználója jut világviszonylatban is kiemelkedő sebességű (2,5 gigabit/mp-es), kiváló minőségű belföldi és nemzetközi adatátviteli lehetőséghez. „ Ez a fejlesztés a Debrecenben vagy éppen Sárospatakon dolgozó magyar kutatót informatikai értelemben Párizs, Oxford vagy Los Angeles legkorszerűbb laboratóriumaiba, könyvtáraiba vagy múzeumi dolgozószobáiba helyezi.”- mondta Pálinkás József oktatási miniszter. Az NIIF hálózata biztosítja a nemzetközi kapcsolatot a kormányzat és az IRISZ-Sulinet program további többszázezer felhasználója számára is.