Francia lesz az EU első embere?

2009. szeptember 09. szerda - 08:47 / EUvonal
  •  
  • Előfizetés

A francia kormányfő, François Fillon válthatja Barrosót az Európai Bizottság elnöki székében, ha a portugál politikusnak nem sikerül az újraválasztásához elegendő szavazatot összegyűjtenie az EP-ben - írta tegnap a Le Monde francia napilap egy kormánytagra hivatkozva.

Egy a Fillon-kabinethez tartozó névtelenül nyilatkozó miniszter szerint a francia kormányfő készen áll arra, hogy átvegye az Európai Bizottság elnöki pozícióját. Fillon jelöltsége két esetben válhat időszerűvé: ha Barrosónak nem sikerül szeptember végéig összegyűjtenie a támogató szavazatokat az európai parlamenti képviselők köreiből, vagy ha esetleg az írek az október 2-i népszavazáson ismét elutasítják az Lisszaboni Szerződést.

„Fillon Barosso bukásának lehetőségével játszik" – nyilatkozta a lapnak a miniszter. „Ez nem egy őrült ötlet, de a gyakorlati megvalósulása kevés eséllyel bír."

Az európai parlamenti csoportok a héten döntenek arról, hogy szeptember 16-án szavaznak-e a júniusban az állam- és kormányfők által egyhangúan javasolt portugál politikus ismételt kinevezéséről. A Le Monde az újraválasztás esélyét kutatva megszólaltatta a külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselőjét is, aki szerint „70 százalék az esély" arra, hogy Barrosót szeptember 16-án újraválasztja az Európai Parlament. Ha viszont nem így történik, akkor a francia külügyi illetékes szavai szerint „minden lehetséges".

Az angolul tökéletesen beszélő, „ortodox" gazdasági nézeteket valló Francois Fillon az egyetlen olyan politikus, aki eddig Barroso alternatívájaként szóba került és a jobbközép, Európai Néppárt támogatását is élvezi.

Fillon még a Le Monde cikk megjelenésének napján egy hivatalos nyilatkozatban elhatárolta magát riporttól, mondván „őszintén támogatja José Manuel Barroso újraválasztását az Európai Bizottság élére". A nyilatkozat azonban kategorikusan nem zárta ki jövőbeli jelöltségét.