Fenyő nélkül nincs karácsony

2018. december 24. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Minden évben az az érzése az embernek, mintha csupán pillanatok teltek volna el a legutóbbi karácsony óta. Ha már számba vetted az év végi feladataidat, a lista tetején biztosan szerepel a karácsonyfa beszerzése is. Hiszen fenyő nélkül nincs Karácsony! Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért pont egy fenyőfa mellett ünneplünk minden esztendőben? Egyesek szerint ennek a története még a keresztény hagyománynál is ősibb időkre nyúlik vissza, ám számos különböző történet kering a köztudatban ezzel kapcsolatban. Tarts velünk, és lessünk be együtt a régmúlt karácsonyaiba!

Ahány ország, annyiféle különböző szokással és hagyománnyal találkozhatsz a karácsony kapcsán. Egyvalami azonban szinte minden mai keresztény államban közös, ez pedig a karácsonyfa-állítás. Persze nem volt ez mindig így, sőt, számos nézet szerint nem is a keresztény kultúrából ered ez a szokás, bár számos legenda fűződik hozzá. Ami viszont biztos, hogy minden év végén megdobban az ember szíve egy kicsit, amikor a gondosan kiválasztott fenyőfára felkerülnek az első díszek, alá pedig a titokzatos ajándékok –  írta az Életforma.hu.

A karácsonyfához fűződő legendák

Az úgynevezett életfákra már az ókori „pogány” kultúrák idejéből is található utalás, de a kínai és zsidó családoknál is jellemző volt az örökzöld fa állítása, amely az örök életet szimbolizálta. Más források szerint viszont az első karácsonyfa felállítása Luther Márton nevéhez köthető, amikor egy éjjel még az 1500-as években hazafelé tartva lenyűgözték egy fenyőfa ágai között felragyogó csillagok. Így hazavitt magával néhány gallyat, hogy megörvendeztesse a szeretteit. Ami azonban teljesen bizonyos, hogy először a 16. században vált népszerűvé a fenyőfaállítás a protestáns és evangélikus közösségekben, bár ekkor sokan használtak tiszafát vagy fagyöngyöt is. Ennek ellenére hozzánk csupán a 19. században érkezett meg először ez a hagyomány.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Érdekesség, hogy Magyarországon az 1500-as évek derekán a karácsonyfának még egészen más jelentése volt, ugyanis a földesúrnak az ebben az időszakban adóként beszolgáltatott tűzifát nevezték így. Tehát, bár igazából egy friss tradícióról van szó, mégis nagyon hamar elterjedt a polgárcsaládok körében a faállítás hagyománya. Olyannyira, hogy az 1860-as években Pesten már fenyővásárokat is tartottak. Innentől kezdve pedig Magyarországon is szabad volt az út a szebbnél szebb díszek előtt, melyekből mára – a hatalmas választéknak köszönhetően – minden évben elképesztő karácsonyfákat lehet alkotni.

Mit csinál nyáron a Mikulás?
Szezonális vállalkozást üzemeltetni különleges életforma. Megfeszített munkatempójú, pihenés nélküli időszakok után jut némi idő a lazításra, majd jön a következő szezonra való felkészülés. Vagy éppen folyamatos a túlterhelés, mert két – vagy több – teljesen különböző bizniszben kell egyszerre helytállni. Sikeres példákat és jó tanácsokat talál ide kattintva.

Mára számos fajta és kiszerelés közül válogathatsz!

Mára már nemcsak a díszekből, de a fenyőfákból is hatalmas választékot találhatsz a kertészetekben és különböző utcai árusoknál. A klasszikus lucfenyő mellett széles körben elterjedt a különleges megjelenésű ezüstfenyő és a kaukázusi jegenyefenyő is, de akár szerb lucfenyőt vagy cukorsüvegfenyőt is választhatsz. A vágott fenyők mellett egyre népszerűbbek a gyökeres fák is, így azt is eldöntheted, hogy az ünnepek után szeretnéd kiültetni a kertedbe vagy nem szeretnél bajlódni vele. Az utóbbi esetében igen nagy tévhit, hogy aki vágott fenyőt vásárol, az pusztítja a hazai fenyőpopulációt. Ugyanis ezeket a példányokat direkt a karácsonyi időszak miatt termesztik, tehát olyan, mintha egy fej salátát vásárolnál a zöldségesnél. Viszont ha van rá lehetőséged, akkor bátran válogathatsz a konténeres fák között is, és választottad a kiültetés után örökre a kertedben őrzi majd az ünnep emlékeit.

Hova érdemes állítani a karácsonyfát?

Valójában ez kizárólag rajtad múlik. Ha még nem találtad meg az ideális helyet, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőleg ne közvetlenül fűtőtest mellé kerüljön, így ugyanis tovább megőrizheted a fa épségét. Emellett persze fontos, hogy jól látható helyet találj neki, ahol Vízkeresztig nap mint nap gyönyörködhetsz a karácsonyfa szépségében. Ha szeretnél még többet tudni a karácsonyi hagyományokról, a díszek eredetéről, az ünnepek utáni tennivalóról vagy esetleg a megfelelő fa kiválasztásához van szükséged iránymutatásra, Megyeri Szabolcs kertész oldalán számos hasznos cikket találhatsz a témában.

Pávatoll és hópehely a lakásba
Mindig van új a téli nap alatt. Az idei ünnepi trendek közt üdvözölhetjük a pávatoll színeit, a hópelyheket és a természetes anyagok térhódítását. Boncz Péter, a legismertebb barkácsáruházlánc szakértője tanácsokkal segít, hogy miképpen legyen hangulatos és trendi az idei karácsonyunk?