Ezt megúsztuk: bomba robbant volna a nagykövetségen

2009. június 24. szerda - 14:18 / MTI
  •    

A Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy megfelelnek a valóságnak azok a hírek, miszerint a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy támadást több külképviselet, köztük a magyar nagykövetség ellen. Mint írták, "az ismert pakisztáni helyzetre tekintettel" a Külügyminisztérium és az iszlámábádi  magyar nagykövetség már korábban intézkedett a külképviselet objektumainak megerősítésére.

A Külügyminisztérium az iszlámábádi nagykövetségén keresztül folyamatosan tájékoztatást kap a fejleményekről. A nagykövetség szorosan együttműködik a pakisztáni hatóságokkal és az EU tagállamainak képviseleteivel – tudatta a szóvivői iroda.

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szerdán közölték diplomáciai forrásból, hogy a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelynek öt európai állam – köztük Magyarország iszlámábádi nagykövetsége – és a Dél-afrikai Köztársaság diplomáciai képviselete volt a célpontja. A magyaron kívül a svéd, a norvég, a cseh és az olasz külképviselet ellen terveztek robbantást az idézett források szerint.

A stockholmi külügyminisztérium szóvivője megerősítette az Aftonbladet című svéd lapban, hogy a hét végén őrizetbe vettek egy férfit, akinél két tonna robbanóanyag volt. A gyanúsított azt mondta, afganisztáni szerepvállalásuk miatt szemelték ki ezeket az országokat merénylet célpontjául.